Frågor och svar om olika

25 Mar 2002, 09:08 747
Tjej, 0 år
Question


Vad krävs för att bli flygvärdinna? Jag läser engelska och spanska, men hur många olika språk krävs det egentligen? Vad ska man ha för betyg??

Svar

Hej!

Du undrar vad som krävs för att bli flygvärdinna och efter att ha varit inne på några flygbolags hemsidor kan jag konstatera följande:

Man ska var service-minded, punktlig och ha lätt för att ta tag i situationer när de dyker upp. Man ska dessutom kunna ta hand om skadade människor samt servera mat och ge service till passagerarna. Lite ironiskt kan jag tycka att en kombination av Hotell- och restaurang, Omvårdnads och Handelsprogrammet skulle vara en bra bakgrund. Ett språk utöver engelska är ett måste, främst tyska (detta gäller i Europa). Andra krav är att man ska ha avslutat gymnasiet samt vara minst 18 år. Det finns alltså inget speciellt krav på vilken utbildning man har gått i gymnasiet, utan mer hur man är som person och vilka erfarenheter man har med sig i bagaget.

För tillfället anställs inte några flygvärdinnor på de stora flygbolagen i Europa (det är på deras hemsidor jag tittat), men blir man anställd får man hos flygbolaget genomgå en utbildning innan man kan börja jobba. Jag kan därför inte heller uppge vad man behöver för betyg för att komma in på utbildningen, utan jag tror att de tittar mycket på den sökandes erfarenheter och kunskaper. Exempelvis tror jag att den som gått Omvårdnadsprogrammet och läst tyska, samt jobbat inom vård/service har större chans än den som kommer direkt från samhällsvetenskapliga programmet utan några som helst yrkeserfarenheter eller andra erfarenheter som kan vara bra. Med andra erfarenheter tänker jag mig att en som är aktiv inom Röda Korset kan vara intressant för ett flygbolag med tanke på de kunskaper man lär sig där.

Ett alternativ är att kolla upp de olika researrangörerna och deras utbildningar. Jag vet att de flesta, större, arrangörer har egna utbildningar för de som vill jobba som reseledare, på flygningar och vid incheckning. Deras utbildningar kostar dock pengar till skillnad från flygvärdinne-utbildningen, som är fri om man blir anställd.

Jag tycker att du ska hålla ögonen öppna efter annonser där de söker flygvärdinnor. Det kan vara både stora och små flygbolag som söker folk. Det är ju bra att börja på ett mindre och få erfarenhet, för att sedan söka sig till ett större bolag. Gå också in på flygbolagens hemsidor och se vad de söker för personal just nu, där får du reda på mycket.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar