Frågor och svar om tänder

27 Mar 2002, 09:50 488
Annat, 0 år
Question


Hej.

Jag har sneda tänder och hade en mjölktand för lite när jag var liten. Jag har haft tandställning och kommer snart att få det igen.

Jag kommer även att få operera bort den mjölktanden som aldrig kom när jag var liten eftersom att dom har hittat den långt uppe i munnen. Jag kommer nog också att få dra 3 tänder för det är för trångt i min mun. Blir man sövd när man opererar sig i munnen?

Ingen av mina föräldrar har "problem" med sina tänder och ingen av dom har sneda. Vem i släkten kan jag ha ärft mina tänder från?

Svar

Nej. En tandoperation sker med vanlig lokalbedövning. Men du blir ordentligt bedövad och kommer inte känna något. Är du orolig så prata med din tandläkare så berättar dom för dig hur det går till.

Hur du fått sneda tänder är svårt att förklara. Arv kan vara en orsak, miljö dvs tumsugning, skador en annan. Naturens nyck dvs det blir så ibland. Du kan ju fråga mor- och farföräldrar hur dom hade det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar