Frågor och svar om kontaktlinser

2 Apr 2002, 09:59 182
Kille, 0 år
Question


Finns det, eller kommer det i en framtid att finnas endagslinser för personer med astigmatism+närsynthet. Har tidigare haft månadslinser men dessa börjar irritera efter några dagars användande.

Svar

En torisk endagslins (endagslins som även korrigerar astigmatism) har vi saknat länge på marknaden. Nu ser det faktiskt ut som om den är på väg. Exakt när den lanseras är svårt att säga. Information om nya material och kontaktlinser brukar komma långt före själva produkten. En gissning är att linsen kommer ut på svenska marknaden inom två år, kanske tidigare. Bättre svar än så kan jag tyvärr inte ge dig då ingen leverantör officiellt har sagt att man har produkten än. Men det går rykten...

Du skriver att du har haft månadslinser tidigare som har irriterat dig efter någon dag. Har du provat mer än en sort? Det finns idag ganska många och alla passar inte alla. Det kan även vara så att det är linsvätskan som du har reagerat på. Gå tillbaka till din optiker och be att få testa några alternativ och få det uteslutet att det inte är vätskan som är problemet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar