Frågor och svar om kompis

5 Apr 2002, 09:36 379
Annat, 0 år
Question


Mina lärare skäller ut mig för bagateller. T ex säger att jag "mobbar" folk när jag bara skämtar ibland med någon eller är "för bossig" när jag bara kanske har en tendens att bestämma lite ibland. Jag tycker att dom överdriver så himla mycket, men säger jag det blir de bara ännu argare!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du och dina lärare verkar ha olika uppfattningar om en hel del om man läser ditt brev ordentligt. Det dom kallar mobbning, kallar du skämt, eller vara "bossig". Det dom uppfattar som allvarligt nog för att ge dig en utskällning kallar du bagateller. När du tycker dom överdriver så upplever dom det som att du inte förstår allvaret i det hela och blir ännu argare på dig.

Ja, som du ser är det inte mycket som ni är överens om när det gäller ditt beteende mot andra. Och nu kom vi till den springande punkten i det hela, nämligen att det finns andra personer som är inblandade i detta. Du skriver att lärarna tycker du mobbar "folk", alltså är det inte just ditt beteende mot lärarna själva som de är arga på dig för, utan det har något att göra med ditt beteende mot andra i din klass, eller på skolan. Och egentligen är det dessa personer som är dom viktiga i sammanhanget. Hur uppfattar dom dina "skämt", eller ditt "bossiga sätt"????

Du vet att mobbning, är något som är svårt att sätta fingret på. Det går inte att säga att gör du si eller så, så är det mobbning, men gör du ditten eller datten så är det inte mobbning. Allt handlar om hur personen som det riktar sig mot uppfattar det hela. Det spelar alltså ingen roll om man menar att vara elak eller om man som du bara vill skämta lite. Det kan vara mobbning oavsett om man menade det eller inte. För någon som inte är lika "bossig" som du och som kanske redan har en känsla av att vara utanför, kan även ett skämt från din sida såra. Frågan gäller alltså inte om dina lärare överdriver, eller om du menar något illa med dina skämt och din vilja att bestämma lite. Tydligen är det någon eller några som har blivit sårade av ditt sätt, och upplevt det som mobbning, och det är förmodligen därför dina lärare reagerar. Vore jag som du så skulle jag spara mina skämt till folk som jag vet tycker det är lika roligt som jag. Jag skulle också undvika att vara alltför "bossig", det kan man ju vara med kompisar som känner en väl och som inte tar illa upp, bland övriga vill ju ingen bli känd som en "bossig" översittare. För jag antar att du liksom de flesta vill ha vänner som gör saker för dig för att de gillar dig, och inte för att de är rädda för att stöta sig med dig. Om du bara tänker på det hela i ett lite större perspektiv så tror jag du förstår att man ibland måste anpassa sig efter vilka människor man är tillsammans med. Du skulle säkert inte storma in och skämta om att det var himla fula tapeter när du kommer hem till din nya killes/tjejs föräldrar första gången, eller när du går till en arbetsplats för att söka jobb. Anledningen till att du inte skulle göra det är att du vet att de skulle ta illa upp. Men sedan när du kommer hem och träffar din bästa kompis så kan du vräka ur dig vilka asfula tapeter dom hade, för du vet att hon/han inte tar illa upp. Samma sak är det med ditt problem i skolan. Du behöver inte ändra på dig om du inte vill, men spara som sagt dina skämt och "bossighet" till de som gillar den sidan hos dig, och försök undvik att såra andra som inte uppskattar det hela.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar