Frågor och svar om våldtäkt

5 Apr 2002, 19:54 237
Tjej, 0 år
Question


hej!jag är en tjej som har haft det ganska jobbigt med sex i mitt liv fast jag är så ung.jag har varit och pratat med ett antal psykologer men alla säger samma saker och det hjälper absolut inte!så jag tänkte att det kanske skulle vara lättare att skriva.för ca ett år sen blev jag våldtagen och anmälde det inte. efter ca 4 månader fick jag en ny pojkvänn som jag inte vågade berätta det för.han tvingade mej till att ha analsex vilket var minst lika hemskt som att bli väldtagen eftersom jag inte var med på dej.så han blev jag tvungen att göra slut med. nu har jag en ny pojkvänn sen 4 månader tillbaka.men det är just sexet som är problemet.oftast känner jag inte ens att det är skönt.jag har aldrig ens varit i närheten av orgasm.man har sagt till mej att det är för att jag inte slappnar av,inte litar på min partner osv. men det stämmer inte!så nu tycker jag mest det är jobbigt att ha sex för att jag bara blir lessen eftersom jag inte kan njuta som han.jag behöver tips!mitt huvud håller på att sprängas och det känns som min kropp är den äckligaste av alla dels för att jag blev våldtagen och rädslan att det är nåt fel på den som inte gynekologen har sätt.tack för en bra sida!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Min första reaktion när jag läste ditt brev var att skriva "Lilla gumman, det är väl inte så konstigt att du inte kan njuta av sex när du råkat så illa ut och blivit kränkt av killar på det sätt du beskriver." Lilla gumman låter kanske som om jag mästrar dig, men i mitt hjärta kände jag en sorg när jag läste ditt brev, vilket jag alltid gör när unga tjejer råkar ut för våldtäkter och andra kränkningar.

Och faktum är att min första reaktion inte alls var fel. Det ÄR INTE KONSTIGT att du inte kan njuta av sex som läget ser ut nu. Det har bara gått ett år sedan våldtäkten och att fyra månader senare bli tvingad till analsex kan jag lova dig endast gör saker värre. Nu skall jag ge dig ett råd som kanske låter hårt och brutalt, och omöjligt att följa, men det lovar jag dig att det inte är.

Du är ung och har ett helt vuxenliv framför dig, och förhoppningsvis får du ett långt liv och hinner njuta av sex under många år, men NU är det inte läge för det. Din kropp och ditt psyke har fått sig en ordentlig törn, och för närvarande gör förmodligen kroppen och psyket följande koppling: SEX = SMÄRTA OCH FÖRNEDRING

Du behöver inte känna själv att det är så, för du vill så gärna att det ska fungera, men jag kan garantera dig att det funkar så. Vad du ska göra nu, är att du ska låta bli att ha sex. Din kropp och själ behöver läka innan du kan börja upptäcka sex från början, för det är precis det du måste göra. Och det måste få ta den tid det tar. Du skulle aldrig springa på ett ben som var brutet innan det är ordentligt läkt, och det här är precis samma sak. Sedan är det du som pallrar dig i väg till närmsta Ungdomsmottagning och ber att få någon att prata med där. Och nu kommer vi till den springande punkten. Du skall inte sitta och prata med psykologer och annat om hur du ska göra för att kunna ha sex nu. Det handlar inte om att kunna slappna av och lita på sin partner, utan det handlar om att du måste få en chans att läka dina gamla sår först. Och det betyder att prata och älta, om och om igen, hur du upplever och känner inför det som andra har tvingat dig till. Gå igenom allt tills det inte finns någonting att gå igenom längre och du känner dig redo att gå vidare.

Men säger du, "Jag vill kunna vara tillsammans med en kille under tiden och inte behöva vara ensam, tänk om det tar lång tid?" Då svarar jag att du kan visst vara tillsammans med en kille under tiden, men ni behöver inte ha samlag. Om du överhuvudtaget har lust så kan ni kramas och kyssas, och smeka varandra så ni båda tycker det är skönt (men absolut bara så långt som du har lust), men ni kan vänta med att ha samlag. Om det nu skulle vara så att din kille och framtida killar har svårt att acceptera det, så ber jag dig att tänka efter lite. Ställ dig frågan om just den här killen är värd att du går med på saker som inte känns rätt för dig, med risk för att du aldrig kommer att riktigt kunna njuta av sex. Svaret brukar alltid bli nej, kan jag säga. För kärlek mellan kille och tjej, handlar om att hjälpa och stötta varandra, och att vilja den andre väl. Kärlek har ingenting med tvång och smärta att göra, det är inte kärlek, det är att utnyttja någon. Och jag är säker på att du kommer att finna kärlek en dag när du har börjat att tycka om dig själv och din kropp igen. Då kommer andra killar att göra det också.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar