Frågor och svar om incest

5 Apr 2002, 19:55 1406
Tjej, 0 år
Question


är det våldtäckt om man inte är med på att ha sex med en styvförälder men man gör inget åt det för att det har hållt på så länge och man tror att man förtjänar det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Svar ja, det är alltid våldtäkt när ena parten inte är med på det, och det är som du säkert vet straffbart.

I ditt fall är det dessutom ett utnyttjande som lagen ser ännu allvarligare på eftersom det handlar om en styvförälder, som du på ett eller annat sätt är beroende av. Det farliga med den här typen av övergrepp är just det som du beskriver, att du till slut tror att du förtjänar det. Men det kan jag försäkra dig att inget barn, eller tonåring förtjänar att bli utnyttjad av en vuxen. Det är ALLTID den vuxnes ansvar och fel. Det är den vuxne som är sjuk och inte offret. Egentligen gäller ju samma sak för vuxna, att ingen har rätt att utnyttja någon annan, men det är särskilt allvarligt när det gäller yngre personer som blir utnyttjade, eftersom de inte bara kan flytta som man kan om man är vuxen när man råkar ut för något.

Nu vet ju inte jag om du frågar för din egen räkning, men jag utgår ifrån att det är du som blir utsatt för de här övergreppen och det måste få ett slut.

Det är jätteviktigt att du får hjälp, både med att få det att upphöra, men också för att du inte skall fastna i känslan av att vara värdelös och förtjäna något sådant här.

Gå till närmaste Ungdomsmottagning, eller prata med någon vuxen som du litar på och som du tror kan hjälpa dig. Helst ska du gå till någon som jobbar med det här, för de har en vana på att hjälpa unga människor med sådant här. Men skulle du tycka att det är för jobbigt att gå till Ungdomsmottagningen, skolkuratorn osv, så berätta för någon vuxen du har förtroende för först, så kan dom hjälpa dig vidare. Jag vet att sådana här saker kan vara svåra att berätta om för vuxna för man är rädd för vad som kommer att hända, om det blir polisanmälning och annat som känns jobbigt. Men allt sådant får du ta efterhand, det viktigaste just nu är att du inte skall känna dig tvingad till sex med din styvförälder, och att du får en chans att bearbeta vad du varit med om.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar