Frågor och svar om självmordstankar

10 Apr 2002, 22:41 130
Annat, 0 år
Question


SNÄLLA HJÄLP !.. Jag har självmordstankar ! Jag är en tjej på snart 16 år som funderar på att ta livet av mig.... Mina föräldrar har jobbat varje dag från 4- minst 12 på natten..Sen jag föddes. Under min uppväxt fick min farmor passa mig och min syster. Jag minns aldrig att mina föräldrar var med mig. Jag har praktiskt taget klarat mig själv sen jag var 10. Visst, mina föräldrar köper o köper allt till mig, men det är som om dom gör det för att inte få skuldkänslor. När jag var 13 förlorade jag min oskuld, o det fick min mamma veta genom att läsa min dagbok (!)..Jag mår SÅ JÄVLA DÅLIGT !!!!!! Vid den tiden hade jag också självmordstankar. Men nu orkar jag inte mer !!!!!! Jag får inte träffa min pojkvän här hemma ! Min syster fick göra det när hon var 16.. O dom säger att jag ska vänta tills jag är 18. Min syster skyller allt på mig, köper blommor osv, "sätter dit mig", gör ALLT för att hon ska verka som den goda o jag den onda.. O visst funkar det.... Jag är ute med mina kompisar jämt, jag gör det dom gör (inga dumma grejer). Mina föräldrar jämför sig med mina kompisas föräldrar när vi bråkar o säger "ha dom fått d o d ???.. Har dom pojkvänner hos sig ?!".. Det har dom ju med, deras föräldrar längtar nästan att få träffa deras barns killar... Men inte mina... Mina föräldrar kallar mig madrass o hora osv.. Jag fattar inte hur dom kan göra så mot mig !!!!! *gråter* Plus att jag har gått ner jätte mkt sen januari (är 1.72 o väger 54kg) o dom vet att jag har problem med mitt ätande o ibland händer det att jag spyr.. Varför jag låg med denne kille när jag var 13 tror jag beror på att jag ville ha nån som kunde ge mig kärlek. Och nu har jag verkligen massor av kärlek från min pojkvän (varit tillsammans i 7mån). Ovän med mina kompisar är jag med.... Allt är så kasst.. Det enda jag har är min pojkvän... Som jag inte får träffa.. SNÄLLA HJÄLP MIG !!!!!!! /Ouppfostrad

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mitt råd till dig är att du ska sätta dig ned i lugn och ro med papper och penna (eller datorn för den delen), för att göra upp två listor; en negativ med ”allt” som gör dig ledsen.., och en positiv med det ”lilla” som INTE gör dig ledsen. Var noga med att få med allt! Har jag förstått dig rätt så borde den första negativa listan bli så tio, tjugo gånger längre än den positiva… Sedan börjar arbetet med att jobba upp den lilla positiva listan, och det gör du dels genom att använda din pojkvän så här;
1. Han älskar mig.
2. Han kramar mig.
3. Han pussar mig.
4. Han pratar gott med mig.
5. Han är mysig.
6. Vi lyssnar på musik ihop.
Och så vidare. Här gäller det att du använder din fantasi för att göra den positiva listan lika lång som den negativa. När du sedan fått två ungefär lika långa listor, numrerar du dom båda två från ett till hur många det nu blir som du får ihop. Du behöver inte bry dig om i vilken ordning du skrivit listorna, numrera som bara uppifrån och ned. Jämför nu etten mot ettan och tvåan mot tvåan och så vidare. Gå igenom dom allihop utifrån vad jag nu beskriver för dig. För varje jämförelse mellan ettan och ettan, tvåan och tvåan osv gäller följande:
1. Vilken av dom vill du ärligt talat bry dig om och ägna tankar och energi åt?
2. Vilken av dom är rätt för dig?
3. Vilken av dom bidrar till att du känner dig som en levande människa?
4. Vilken av dom ger dig självförtroende?
5. Vilken av dom förstör ditt självförtroende?
6. Vilken av dom får dig att bli svart och uppgiven?
7. Vilken av dom är egentligen fel för dig?
8. Vilken av dom borde du inte bry dig om och slösa tankar och energi på?
Det här kan säkert verka som självklarheter för dig, men mitt råd går alltså ut på att du en gång per dag, under fyra veckor framöver går igenom listan och dyker det upp något mer negativt skriver du dit det, för att sedan komma på en positiv så att du har ett nytt par. Och efter fyra veckor kan du börja släppa listan, eftersom du (om du klarar av att följa mitt råd) då kommer att kunna den nästan utantill. Nu ska du istället försöka att använda den när du råkar ut för något negativt på så vis att du precis när det händer försöker antingen komma på någonting från din positiva lista eller också funderar ut något snabbt för att sedan göra ett par och ställa frågorna som du nästan kan utan till.
Det är ingen idé att du försöker hoppa över de första fyra veckorna eftersom du måste ha den tiden för att få in det rätta ”tänket”. För det är just det här rätta tänket som är grunden i detta psykologiska råd från mig. Får du det här att fungera, kommer du inte bara ha nytta av det i din nuvarande situation, utan också i resten av ditt liv. Men det krävs både tid och energi för att fixa det. Liknande psykologiska tekniker använder man bl a inom idrottspsykologins område. Skulle det inte fungera för dig, ska du absolut ta kontakt med närmaste ungdomsmottagning och berätta samma sak som du berättat för mig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar