Frågor och svar om kille

8 Apr 2002, 00:32 247
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej på 14 år.. jag har en pojkvän sedan nån månad tillbaka jag bor oftast hos honom..han är 28 år..å jag har ännu inte presenterat honom för mina förälrar..jag vet inte vad dom kommer å säga..och de e jag väldigt orolig över..jag älskar honom juh..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag är inte säker på att jag förstår vad din fråga egentligen är, men någonstans förstår jag i alla fall att det kanske inte är en helt bra situation för dig med en så pass mycket äldre pojkvän och att dina föräldrar inte vet någonting. Jag har å andra sidan en fråga till dig. Varför bor du oftast hos honom? Du är ju dock bara 14 år och lite för ung för att flytta hemifrån? Och vad säger dina föräldrar om att du bor borta? Undrar dom inte vart du är?
Dessa frågor gör att jag undrar om det är saker som inte är bra mellan dig och dina föräldrar och som kanske är värre än att dom inte känner till din pojkvän.

Jag har svårt att svara dig någonting eftersom det finns ganska många frågetecken kring ditt brev och ingen direkt fråga? Men om det nu är så att du och dina föräldrar har en relation där ni kan prata med varandra så är det självklart bäst att du berättar om din pojkvän. Vad dom kommer att säga är omöjligt att gissa, eftersom det beror mycket på hur relationen mellan dig och dina föräldrar ser ut i vanliga fall. Brukar ni prata med varandra och brukar dom förstå dig. Så mycket kan jag i alla fall säga att föräldrar i allmänhet sannolikt skulle reagera negativt på att deras dotter var tillsammans med en 28-åring. Detta beror på att det är stor skillnad när det gäller mognad hos en 14-åring och en 28-åring, vilket gör att 14-åringen (du i det här fallet) lätt kan råka illa ut. Det behöver inte betyda att din kille skulle vara någon skurk som bara är ute efter att uttnyttja dig, men det finns stora skillnader i hur en 14-åring och en 28-åring lever och där den äldre parten hela tiden har mer erfarenhet varför det blir väldigt ojämlikt. När man kommer längre upp i åldrarna (säg från 20-25 år och uppåt) är 14 års skillnad mellan en man och en kvinna fortfarande stor, men inte så stor som mellan en 14-åring och en 28-åring. Det beror på att längre upp i åldrarna är båda två vuxna, och inte som i detta fallet att en är tonåring och till viss del barn fortfarande, emedan den andre är en bra bit in i vuxenlivet.

Om det nu är så att du inte kan prata med dina föräldrar om din relation så bör du i alla fall ta kontakt med någon vuxen som kan vara ett stöd för dig om det skulle trassla till sig. Vänd dig därför till Ungdomsmottagningen på din ort och be att få prata om din situation med någon där.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar