Frågor och svar om sex

9 Apr 2002, 17:53 457
Annat, 0 år
Question


Jag undrar vad man som tjej kan göra för att lättare få orgasm, eller för att få orgasm överhuvudtaget? Jag har inte haft sex innan jag träffade min pojkvän, som jag varit tillsammans med i två mån. kan det ha med detta att göra att jag inte får orgasm? det sänker hans självförtroende rejält eftersom han alltid har kunnat tillfredsställa de tjejer han varit med tidigare. är desperat efter hjälp!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att som tjej kunna få orgasm vid samlag är inte alltid helt enkelt. Det kräver oftast att både tjejen och killen vet vad som fungerar för tjejen ifråga. Det är nämligen så att de flesta tjejer fungerar olika när det gäller orgasm, dvs det är olika saker som känns skönt för olika tjejer. Det här betyder att för de flesta tjejer krävs det något mer än att penisen rör sig in och ut i slidan för att tjejen skall få orgasm. Oftast får man hitta olika sätt att smeka tjejen, under ett samlag för hon skall kunna njuta lika mycket som killen. I din situation där du aldrig haft sex med en partner är det alltså inget konstigt att du inte får orgasm. Vad du kan göra är att fundera över hur du själv onanerar (om du gör det). Får du orgasm då? Och hur smeker du dig själv för att få orgasm? Om du inte har onanerat, eller om du aldrig fått orgasm då, så får du helt enkelt pröva dig fram. Du och din kille måste sedan helt enkelt prata om hur ni skall göra tillsammans för att det skall bli skönt för dig också.

Nu ska jag emellertid säga en sak till. Jag tycker det på ett vis är sorgligt det du skriver. För det här med att tjejer måste kunna få orgasm för att inte killen skall få dåligt självförtroende är helt bakvänt. Sex tillsammans med en partner handlar om att lära känna varandras kroppar och vad som funkar för att man skall känna njutning. Det handlar inte om att försöka pressa fram en orgasm för att ens partner inte ska få dåligt självförtroende. Just detta är anledningen till att dom flesta tjejer fejkat orgasm någon gång i sitt liv, för att inte såra sin kille. Men dom som förlorar mest på det är tjejerna själva. Som tjej skall du aldrig behöva känna dig pressad att få orgasm för att din kille inte skall bli ledsen. Det blir du som blir lidande till slut. Du skall ha rätt att njuta av sex lika mycket som killen har, och det betyder att tala om för sin partner vad som är skönt och inte. Med vissa partners funkar det direkt och med andra tar det lång tid att få det att funka. Men varken du eller din kille är misslyckade om du inte får orgasm. Sex skall inte vara som något prov man måste prestera bra på, utan det skall vara utan press och krav. Tänk på det och stressa inte dig själv!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar