Frågor och svar om självmisshandel

11 Apr 2002, 22:52 153
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag har haft väldigt svåra familje förhållanden och jag tror att det har lett till problemet som jag har - jag drar mig håret. Precis som någon annan kanske biter på naglarna. Jag känner inte till något annat fall och känner mig bedrövlig. Det har pågått i 8 år nu och jag vågar inte prata med någon om det. Jag hade vackert hår men nu är det tunt och eländigt, ibland även kala fläckar. Är det något psykiskt? Är det något fel på mig? Hur ska jag sluta? jag lovar mig själv varje dag att försöka men gör det nu även av ren vana - finner mig själv rycka bort mitt hår.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man gör som du, dvs misshandlar sig själv på något vis, så handlar det i de allra flesta fall om att man tillfogar sig själv en rent kroppslig smärta för att döva en inre, psykisk smärta. Du kan läsa mer om det här under länken Psykiska problem/ Självmisshandel.

Därför har du säkert helt rätt i att dina svåra familjeförhållanden har lett till dom problem du har idag.

Man kan i vissa fall lära sig själv att låta bli att rycka i håret. Det kräver dock att du hela tiden är uppmärksam på vad du gör, eftersom ditt beteende nu har blivit en vana som du knappt märker. Men att träna bort beteendet på egen hand är många gånger svårt, och även om du lyckas så har du bara lärt dig att kontrollera dig beteende, vilket i sig är bra, men det kanske inte räcker alltid. Kom ihåg vad jag sade först, att man gör illa sig själv för att dämpa en inre psykisk smärta. Och den inre smärtan försvinner inte för att du lär dig att kontrollera ditt beteende. Därför tycker jag att du skall söka upp närmaste Ungdomsmottagning eller öppenvårdspsykiatriska mottagning och ta mod till dig att berätta för någon där vad du gör med dig själv. Jag vet att detta kan vara jättesvårt och ibland även kännas skamligt. Men du har tagit första steget genom att skriva hit, varför jag tycker att det vore synd om du inte även kunde ta nästa steg, dvs få hjälp av någon att reda ut varför du gör illa dig själv. Försök att ta mod till dig och sök hjälp, det kommer du att må bättre av i förlängningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar