Frågor och svar om gymnasiet

11 Apr 2002, 22:59 157
Annat, 0 år
Question


Jag vill bli musikalartist eller dansare, och jag undrar om det är speciella intagningsprov till gymnasiet på dessa linjer, om man måsta vara i en bra fysisk form, och då, vilka krav finns det. Jag bor i östergötland.

Svar

På de flesta estetiska program med dans-teater-musik får man göra intagningsprov. För att få göra ett intagningsprov måste man ha sökt till programmet. Det görs sedan någon form av värdering av ditt prov som tillsammans med ditt slutbetyg avgör om du kommer in eller inte. Ska man ha en chans att konkurrera om en plats bör man självklart hålla på med något av detta på sin fritid redan, och gör man det har man nog ganska bra fysisk form.

Jag kan inte svara på hur det ser ut i Östergötland, utan det får du tala med din studie- och yrkesvägledare om. Hon/han kan tala om var det finns och vilka krav som ställs när man söker, eftersom det ser olika ut på olika skolor. Det du ska tänka på är att ett estetiskt program är ett teoretiskt program där man har mycket av det estetiska ämnet i undervisningen, men du är inte ute på APU. Det ofta så att det är många sökande till sådana här utbildningar, och då blir konkurrensen hård. Detta gäller även senare, efter utbildningen, det finns många som vill jobba som artister.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar