Frågor och svar om polis

12 Apr 2002, 09:46 205
Tjej, 0 år
Question


Hej jag vill gärna bli polis men jag undrar hur dom ställer sig till om man har barn

Svar

Det finns ingen utbildningsanordnare som säger nej till någon för att man har barn. Det diskuteras förvisso en hel del i media nu om kvinnor som ej fått ett jobb som de sökt och varit väl kvalificerade för men inte fått för att de väntar/ planerar att skaffa barn, men det är ju något vi kvinnor måste arbeta med på olika sätt, inte ge upp inför och tro att vi ej kan skaffa den utbildning eller jobb som vi vill ha bara för att vi har barn.

Det största problemet med polisyrket, och det gäller alla poliser, är att det är oregelbundna arbetstider. Man jobbar både dagar, kvällar, nätter och helger. Detta beror ju i sin tur på vilken tjänst man har och man har ju alltid ett schema att gå efter. I mindre kommuner kan det vara svårt att hitta barnomsorg på andra tider än dagtid, vilket kan göra det svårt för en ensamstående förälder att ha ett sådant jobb. Men har man egen familj och mor/ farföräldrar i närheten som kan ställa upp som barnvakt ska det inte vara några problem.

Jag ser det istället som en fördel att man har egna barn och kan förstå hur barn reagerar vid olika händelser som kräver att polis ingriper. Vi behöver ju en poliskår som jobbar för hela samhället, även barnen, och då bör man som polis veta hur ett barn beter sig och det kan ju onekligen en förälder göra.

Jag tror att du är tjej, du som frågar, för en kille skulle inte tänka på att fråga så här. Det är självklart att det ordnar sig, skulle han tänka, och det tror jag också. Man ska utbilda sig och jobba med det man känner är rätt för en själv och då kommer man att känna sig väl till mods. Det i sin tur smittar av sig till barnet, som känner att min mamma mår bra och då mår jag också bra.

En fördel med polisutbildningen idag, är att den finns på flera orter i landet vilket gör att man inte behöver åka iväg så långt för att studera.

Om du inte gjort det tidigare tycker jag att du ska gå in på polisens hemsida och läsa mer, adressen är www.polis.se. Där kan du läsa var utbildningen finns och vilka krav som ställs på den som vill söka utbildningen.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar