Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

14 Apr 2002, 13:34 140
Annat, 0 år
Question


Det finns så mycket att skriva men inte ett enda ord att börja meningen med. Vad gör man när man känner att det finns ett speciellt tomhål som aldrig fylls vad man än gör o man känner hur sorgen kommer över en utan anledning? Det finns en person som jag litar på o det är min förra psykolog, hon finns fortfarande kvar o vi var båda överrens om att hålla kontakten..men ändå kan jag inte förmå mig att berätta för henne om den här tomhetskänslan. Jag flyr till nya "ställen" hela tiden...med hopp om att snart hitta fram till "målet" - som jag inte ens vet vad det är! Jag har utmärkta betyg, fått stipendium o stipendieresor hit o dit..många vänner o pojkvän...men tomhålet finns kvar. vad gör jag?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

För mig låter det som om du inte är riktigt färdig med din samtalsbehandling. Jag vet inte varför du slutade hos din psykolog, men jag tycker i vilket fall som helst att du borde berätta för henne om hur du går runt och bär på en känsla av tomhet, eftersom ni uppenbarligen har en fortsatt kontakt ändå. Om det är möjligt borde du be om att få ta upp er samtalskontakt igen, alternativt finna någon ny psykolog att gå vidare med.

Nu är det lite svårt för mig att helt avgöra om det är så att du inte är färdig med din samtalsbehandling eller ej, men utifrån det lilla du berättar så verkar det så. Men det finns ett annat alternativ som är möjligt, men som jag inte kan avgöra eftersom jag inte vet riktigt vilken typ av samtalskontakt du har haft, hur länge den pågått och när den upphörde. Det kan nämligen vara så att när man avlutar en samtalskontakt och helt plötsligt skall klara sig på egen hand, så är det många som upplever en tomhetskänsla och vilsenhet. Bara vetskapen om att man inte har den där personen som man litar på att gå till varje vecka gör att många känner sig osäkra. Men den känslan brukar gå över för de flesta, efterhand som dom upptäcker att dom faktiskt har utvecklat sidor i sin person som hjälper dom att hitta sitt eget sätt att leva och må bra.

Så mitt svar till dig blir, att om du alldeles nyligen avslutade din kontakt, bör du avvakta lite, och liksom vänja dig vid tanken på att du skall stå på egna ben nu. Men om det är så att det gått ganska lång tid sedan din samtalskontakt upphörde, och du fortfarande känner dig så vilsen och tom, bör du söka hjälp på nytt. Antingen hos din gamla psykolog eller hos någon ny. Men som sagt, eftersom du litar på din förra psykolog, tycker jag att du skall försöka med att berätta för henne, så får ni ta det därifrån.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar