Frågor och svar om depression

14 Apr 2002, 14:48 227
Annat, 0 år
Question


Hur hjälper man bäst en person som
känner sig nedstämd eller till och med
deprimerad?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan vara ganska svårt att hjälpa någon som är nedstämd och deprimerad att komma ur det hela. Jag tycker man i första hand skall försöka hjälpa den personen att skaffa professionell hjälp. Som nära anhörig, vän, eller partner klarar man oftast inte av att hjälpa en deprimerad person att komma ur sitt nedstämda tillstånd för att man dels inte vet hur man gör, men också för att det blir så tungt. Den som är nedstämd/deprimerad har nämligen så mycket svarta tankar som kan vara jobbiga att både lyssna på ,och hantera, om man inte är tränad till det. Men det är självklart jätteviktigt att man finns som ett stöd i vardagen, men man orkar sällan att dra hela lasset ensam.
Det finns hjälp att få för nedstämdhet/depressioner. Antingen vänder man sig till Ungdomsmottagningen, eller till öppenvårdspsykiatrin (barn-, och ungdom, eller vuxenpsyk beroende på om man är över 18 år eller inte).
Det kan dock vara svårt att övertala en nedstämd person att söka hjälp, eftersom personen ifråga oftast inte har lust eller ork till någonting och dessutom sällan tror att det finns hjälp att få. Och det är just här man kan hjälpa till!
Man kan ta reda på vart hon/han kan vända sig och till och med hjälpa till och avtala en första tid. Allt för att underlätta för den som är nedstämd/deprimerad. Sedan när personen har fått professionell hjälp så kan man som sagt finnas till hands som stöd i vardagen. Då handlar det oftast om att prata, och ibland hjälpa till med praktiska saker som den som är nedstämd/deprimerad inte själv orkar ta itu med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar