Frågor och svar om familj

22 Apr 2002, 08:27 142
Annat, 0 år
Question


Vad ska jag göra åt min depression???!! Jag är typ alltid "nere" och tänker låga tankar om mej själv, jag har det ganska jobbigt hemma. Jag hatar att vara hemma! Min pappa e helt hemsk och jävlas ständigt med mej på alla möjliga retfulla vis..mina syskon är också väldigt jobbiga...det e bara min mamma som jag brukar kunna prata med..ibland iallafall..allt känns helt hopplöst.. så ofta jag får chansen så packar jag min väska och bor hos en kompis..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man har en förälder som inte beter sig schysst mot en, är det ganska vanligt att man börjar tänka illa om sig själv och att man känner sig nere. Eftersom du säger att du kan prata med din mamma ibland, så kanske det vore idé om du försökte hitta ett tillfälle när ni är ensamma och att du berättar om hur du känner det. Berätta att du inte trivs hemma och att du behöver hjälp av henne för att få vara ifred från din pappas dumheter och syskonens jobbigheter.

Jag tycker att du i första hand skall försöka med din mamma, men funkar inte det, så föreslår jag att du vänder dig till närmsta Ungdomsmottagning, eller skolkuratorn och berättar om det du skrivit till mig om. Du behöver nämligen stöd från någon vuxen för att din självkänsla inte skall bli ännu mindre och ge dig problem när du blir vuxen. Till Ungdomsmottagningen kan du ringa till och beställa en tid, och det är helt gratis. Det är ju bra att du har kompisar som du kan sova hos ibland så du får komma ifrån lite, men det är ju ingen bra lösning i längden, så sök följ mitt råd och sök hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar