Frågor och svar om att vara gravid

22 Apr 2002, 08:32 142
Annat, 0 år
Question


Tycker ni att killen har nåt att säga till om, ifall tjejen blir gravid, när det gäller abort eller inte???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här är en jättesvår fråga eftersom det här med att få barn eller göra abort påverkar både killens och tjejens liv väldigt mycket på ett känslomässigt plan. Dessutom berör det tjejen rent fysiskt då det är hon som antingen skall bära barnet i sin kropp och faktiskt föda det, eller gå igenom en abort som för många kan vara väldigt jobbigt. Denna bit slipper ju killen, men som sagt att få barn eller inte berör ju båda.

Jag hävdar ändå att det till slut måste vara tjejens beslut om hon väljer att föda eller göra abort. Anledningen till det är helt enkelt att man aldrig kan tvinga en tjej att göra abort om hon inte vill, eftersom ingreppet skall ske i hennes kropp. Man kan inte heller tvinga en tjej att föda ett barn om hon inte vill, av samma orsak som tidigare, nämligen att det är hennes kropp som skall bära och föda barnet. Så hur man än vrider och vänder på det så måste det slutgiltiga valet vara tjejens.

Men... och detta är ett stort MEN, det betyder inte att tjejen på egen hand ska dra hela lasset. Killen som är far till barnet tycker jag ska ha en chans att dels få veta att tjejen är gravid, men också få en chans att fundera över och prata om hur han vill ha det. Man är ju dock två om att göra ett barn varför jag tycker att båda två skall få ta ställning och att man skall prata mycket med varandra om hur man känner och tänker inför graviditeten. Det är inte bra om tjejen sköter allt funderande på egen hand och sedan bara ställer killen inför faktum, vare sig hon bestämt sig för abort eller att föda. Här tycker jag istället att man skall prata med varandra INNAN beslutet fattas. Men kommer man absolut inte överens så är det till sist tjejen som bestämmer, och då tycker jag att killen skall göra sitt bästa för att stödja henne i hennes beslut, även om det självklart kan vara svårt i ett sådant läge.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar