Frågor och svar om kompis

22 Apr 2002, 08:32 323
Annat, 0 år
Question


Hej!!
Jag är 12 år och jag undrar: vi är dom populäraste i skolan men vi har ingen bra kompis relation till varandra..??
varför har vi inte det? alla bara går och snackar skit och går bakom ryggen på en?? varför är det så?
snälla hjälp mig..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag är inte säker på att jag förstår din fråga riktigt eftersom du inte förklarar vilka vi du menar. Är ni två stycken som är dom populäraste och som inte har en bra relation till varndra, eller handlar det om flera personer?

Nåväl, jag kan försöka svara på det sista i din fråga som handlar om det här med att snacka skit om varandra, och varför man göra det.
I din ålder så börjar du och dina kompisar så smått att komma in i puberteten. Puberteten är som du säkert vet den tid då man kroppsligt börjar utvecklas till man och kvinna, och då könsmognaden inträffar. Men i puberteten så sker också mycket på det psykiska planet, det vill säga, med våra känslor och tankar om om själva och världen. Just i denna åldern börjar man bli mer medveten om sig själv som person och hur man själv funkar i förhållande till andra. Det är också då, man upptäcker att vissa är populärare än andra, och det blir helt plötsligt väldigt viktigt att man själv hänger med och att man hävdar sig gentemot dom andra. Även små barn vet ju vilka som är mest populära, men i din ålder blir det lite mer allvar i det hela eftersom man i och med puberteten både börjar bli könsmogen och vuxen. Allt det jag beskrivit för dig, som kanske kan vara lite knepigt att förstå, leder till att du och dina kompisar på ett sätt tävlar mot varandra. Ni tävlar om saker som att vara populärast, snyggast, häftigast, bäst i sport, bäst på att dansa, ha mest kläder, få mest killar och så vidare. Och när man tävlar så är det lätt hänt att man faktiskt fuskar. Om du tänker på hur det är inom idrotten där många använder doping för att komma först och verka bättre än andra fastän dom egentligen inte är det, så är det faktiskt nästan samma sak som händer när du och dina kompisar tävlar om det som är viktigt för er. Ni fuskar också, fast på ett annat sätt. Nämligen genom att snacka skit om varandra. De mesta skitprat bakom ryggen går ju faktiskt ut på att göra ner någon och att framstå som bättre själv, fastän man kanske inte är det. Om du och någon pratar skit om en tredje person så tror jag att ni två känner er som om ni hör ihop genom att ni pratar lite skit om den tredje, och att ni känner er lite bättre än den ni pratar skit om. Och att känna sig lite bättre än andra är just vad skitprat handlar om. Det är därför det är så vanligt eftersom alla gärna vill känna sig lite bättre och populärare än andra. Men samtidigt är det som du säger, att när det blir för mycket skitprat så kan man inte ha några bra kompisrelationer, och därför ska man ta sig en ordentlig funderare vilket som är viktigast. Att man har bra relationer till sina kompisar, eller att man för stunden kan känna sig lite bättre genom att prata skit om någon annan. Jag tror du vet vilket som är viktigast i längden......

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar