Frågor och svar om kompis

22 Apr 2002, 08:33 163
Tjej, 0 år
Question


jag är jättekär i en kille...men hans kompisar är i vägen.....nu när de vet att jag är kär i honom retar de mig och håller på med sånt....jag har redan varit mobbad och jag vet inte om jag orkar gå igenom samma sak igen.....VAD SKA JAG GÖRA????

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag förstår att det måste vara jättejobbigt när andra retar en för att man är kär i någon, speciellt om man har varit mobbad tidigare. Det finns flera sätt som du kan göra på. Vilket du väljer beror kanske på hur gammal du är (det vet ju inte jag) eftersom vissa saker kan vara svårare om man inte är så gammal. Hur du kan göra beror också på hur killen som du är kär i är som person, eller vilken typ av kompisar, lärare och föräldrar du har. Men här kommer några alternativ så får du välja det som kan funka.

1. Du skulle kunna prata med killen som du är kär i (jag antar att han redan vet att du är kär i honom eftersom hans kompisar vet det). Om han är en schysst kille så skulle du kunna be honom att säga till sina kompisar att dom slutar hålla på sådär, eftersom det gör dig ledsen. Är han som sagt schysst så säger han till dom att sluta. Och om han säger till så lyssnar säkert kompisarna mer än om du säger det.
2. Du skulle kunna prata med någon eller några kompisar du har (om dom är schyssta) och fråga om dom kan hjälpa dig. Det kanske är lättare för dom att snacka med killens kompisar och be dom lägga av och reta dig. Det är säkert lättare att övertala dom att sluta om dina kompisar är flera, men det kan även gå om du har en kompis som vågar göra en sådan här sak. Det är även bra om någon eller några av dina kompisar som kan hjälpa dig är killar. Killar kan ibland ha lättare för att säga till andra killar att lägga av med olika saker.
3. Om dom här killarna retar dig så allvarligt att du känner det som att du blir mobbad, skall du absolut prata med någon vuxen på skolan där du går eller hemma. Prata med någon lärare, skolsköterskan, skolkuratorn eller någon annan på skolan som du tycker är schysst och be om hjälp. Du kan också prata med dina föräldrar i ett sådant läge och be dom att prata med vuxna på din skola. Mobbning skall man aldrig acceptera och ingen har rätt att vara dum mot någon annan, så känner du att situationen är mer än du eller dina kompisar klarar av så skall du absolut berätta för någon vuxen och få hjälp.

Ja, som sagt så finns det lite olika alternativ och det är lite svårt när jag inte vet hur gammal du är, men jag hoppas att något av alternativen kan funka för dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar