Frågor och svar om kärlek

22 Apr 2002, 08:33 160
Tjej, 0 år
Question


Jag är kär i min kompis ex. de är slut mellan dom, men hon älskar honom mest på hela jorden! jag är jätte kär.. å hon tycker illa om mej! alla mina kompisar runt omkring tycker jag beter mej illa mot henne! utom EN trogen vän! jag förstår dom, men jag är verkligen kär! å jag vill bli lycklig.. men sams med alla igen?! vad ska jag göra? mår så dåligt!!!! å jag älskar ju henne..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag har tidigare fått en del frågor där andra haft samma problem som du, och mitt svar blir detsamma som innan. Nämnligen att kärlek är något som man aldrig kan rå för att man känner, men när kärleken till någon skapar problem med ens vänner så sitter man liksom som åsnan mellan två hötappar. Ska man fortsätta att satsa på kärleken även om ens kompisar tycker man beter sig illa, eller skall man låta en sårad kompis gå i första hand. Det finns inget enkelt svar på det och det finns inte heller någon som kan säga vilket som är rätt att göra för just dig. Men jag tycker i alla fall att man ska försöka så långt det går att prata ut med sina vänner och se om man inte kan komma fram till en lösning där man kan ge kärleken en chans, utan att kompisarna blir alltför sårade och inte vill veta av en. Ska man någonsin klara det problemet så gäller det att prata och prata, med både den man är kär i, sin kompis som är ledsen och andra kompisar som kan ha åsikter om det hela. Det gäller att alla får en chans att uttrycka sina tankar och hur sårad man som kompis kanske känner sig, men att man sedan kan gå vidare. Funkar detta så kan man få både kärleken och kompisarna till sist, men fungerar det inte, utan kompisarna fortsätter att vara besvikna och sura, då måste du helt enkelt välja. Kärleken eller kompisarna, och det är sannerligen inget lätt val, men det finns inget annat om det inte funkar att prata ut med varandra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar