Frågor och svar om självmisshandel

22 Apr 2002, 08:37 137
Annat, 0 år
Question


hej! Jag har en syster som under en viss tid (ett år ungefär) drog sitt hår. Vi trodde alla att det var någon sorts sjukdom och var mycket oroliga! Och hon sa ingenting om det...till slut märkte vi att hon själv drog i sitt hår och inte tappade det. Min lillasyster hade nästan inget hår kvar och använde peruk...nu mår hon mycket bättre och hennes hår har redan hunnit växa ut..men jag ställer fortfarande samma fråga...varför?...vi har aldrig riktigt haft särskilda problem eller så...och när man frågar henne varför hon drog sitt hår vet hon inte vad hon ska svara och säger bara att hon inte vet. Finns det några speciella orsaker till att man börjar dra i sitt hår...?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns alltid någon orsak till att man gör som din syster. Det hon ägnade sig åt ryms inom begreppet självmisshandel och kan yttra sig på olika vis. Några skär sig på kroppen, andra drar av sig håret, och jag har till och med träffat en person som klöste sig själv i ansiktet. Exakt vad som orsakade din systers självmisshandel går inte att säga. För att svara på det skulle jag behöva träffa henne och jobba tillsammans med henne under en tid. Och i dagsläget är det troligtvis så att inte ens din syster kan svara på frågan. Så när hon säger att hon inte vet, är det förmodligen så också.

Det jag kan säga om orsakerna rent generellt är att smärtan någon tillfogar sig själv, så gott som alltid handlar om att komma bort från, eller döva en annan smärta som upplevs som värre än den man tillfogar sig själv. Oftast handlar det om en ångestkänsla av något slag som upplevs så smärtsam att enda sättet att komma ifrån den är att göra sig själv illa rent fysiskt, för då vänds uppmärksamheten ifrån den inre smärtan till den yttre istället, vilket upplevs som en lättnad. Det kan låta konstigt, men det fungerar faktiskt så. Dom flesta brukar ha lättare att förstå hur det hela går till om dom tänker på en person som hamnat i någon typ av chock där personen är hysterisk och inte kontaktbar. Genom att tillfoga personen en yttre smärta, tex en örfil, kan personen vända uppmärksamheten från den inre smärtan till den yttre. Vid självmisshandel är det samma princip som gäller. Sedan är det sällan helt svart eller vitt, varför det kan finnas inslag av att vilja straffa sig själv och mycket annat i en persons självmisshandel också.

Om man bortser från att din syster lider av någon neurologisk störning, vilket det sällan handlar om, så upplevde förmodligen hon någon stark inre smärta under den här tiden, vilket ledde henne till att dra av sig håret i förlängningen. Exakt vad detta handlade om kan jag som sagt inte svara på, och anledningen till att hon inte kan det heller, är att den process som jag beskrivit för dig ovan inte alltid är helt medveten för personen som ägnar sig åt självmisshandel. Med det menar jag att din syster inte suttit och känt efter och tänkt för sig själv, att nu har jag ångest så nu är det bäst att jag drar mig i håret för att komma ifrån. Istället kan beteendet nästan utlösas reflexmässigt så fort ens antydan till ångest finns, vilket gör att hon själv förmodligen inte ens hann att uppleva ångesten. Det är liksom det som är syftet med hela beteendet som du kanske förstår nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar