Frågor och svar om hiv

22 Apr 2002, 08:39 446
Kille, 0 år
Question


Hej jag vet inte vad jag ska göra jag tror att jag har blivit smittad av hiv men vågar inte ta ett test för tänk om det är positivt HJÄLP

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Självklart är detta en fruktansvärd situation att tro att man blivit smittad. Det finns dock inte så mycket annat att göra än att testa sig, för du kommer inte må bättre av att gå runt att fantisera än att faktiskt veta hur det egentligen ligger till, det är helt säkert. Men eftersom du verkar tro att du blivit smittad så är det bra om du tar hjälp av någon att genomföra det här testet.

Prata med någon vän, eller någon annan du känner förtroende för. Exempel på vem du kan vända dig till är någon av dina föräldrar, eller annan släkting. Hittar du ingen som du känner att du litar på och kan få stöd av, så vänd dig till Ungdomsmottagningen, skolkuratorn, eller skolsköterskan. Berätta för dom om vad du tror och be någon av dom att stötta dig när du skall testa dig, och inte minst finnas där för dig när du skall vänta på och ta emot testresultatet. Jag vet ju inte varför du tror att du är smittad, men jag vet att det är många fler som tror att dom fått HIV än som faktiskt testar positivt. Oavsett det så är det bra om du har någon som stöttar dig i detta, men testa dig så fort som möjligt så får vi hoppas att det visar sig att du oroat dig i onödan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar