Frågor och svar om samlag

23 Apr 2002, 09:16 184
Kille, 0 år
Question


Hej!
Jag är en 14 årig kille och har tänkt att göra min sexdebut med min jämnåriga flickvän. Nu är det så att min tjej inte har några synliga bröst, måste det betyda att hon inte kommit i puberteten ännu?
För jag tycker att det är lite pinsamt att fråga henne själv.
Så bör jag använda kondom vid vårt samlag eller inte?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att din tjej inte har synliga bröst betyder inte att hon inte kommit i puberteten ännu. Men ni är fortfarande väldigt unga för att ha sex tillsammans, och ingen av er är fullt utvecklade än, varken kroppsligt eller psykiskt. Jag undrar i min tur varför ni skall ha sex nu, och varför ni inte väntar lite tills ni åtminstone känner varandra så väl så ni vågar prata med varandra? Att ha sex tillsammans är något av det mest intima och nära man kan vara med en annan människa. Och skall det funka bra och inte bli en besvikelse så är det bättre om man känner att man kan snacka med varandra om sådana här saker som du frågar mig om. Jag tycker därför att ni skall ta och prata lite mer med varandra om det här med att ha sex tillsammans och då även prata om ifall ni känner er mogna för det här. Skulle det nu vara så att ni ändå bestämmer er för att ha sex, så MÅSTE du använda kondom, om ni vill skydda er mot graviditet och könssjukdomar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar