Frågor och svar om onani

23 Apr 2002, 09:27 239
Kille, 0 år
Question


Jag är en 15 årig kille som helt enkelt har tröttnat på onani en aning, det är för enformligt. Bara upp och ner, upp och ner. Ja vill vidga mina vyer. Är det dax för mig att söka en sexpartner?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om det är dags för dig att söka dig en sexpartner eller inte är nästan omöjligt att svara direkt på. Det jag kan säga däremot är att du fortfarande är väldigt ung för att ha sex med en annan människa. Men det viktigaste för mig att påpeka i ditt resonemang är att en sexpartner är inget man bara går ut och skaffar för att man tröttnat på att onanera. Ska man ha sex med någon annan, och dessutom göra sin sexdebut, så tycker jag att man skall vänta tills man blir kär i någon, och att man är tillsammans med den personen och lär känna henne innan man börjar prata om att ha sex tillsammans. Jag tycker att du är ute på ett lite farligt spår när du verkar se det som att sex tillsammans med någon annan går ut på att tillfredsställa sig själv och få lite omväxling. Det är liksom dömt att misslyckas från början.
Jag tycker du skall ta och fundera lite över det jag säger och fortsätta med din onani i dom fall du har lust, tills du hittar någon som det känns rätt att ha sex tillsammans med. Om du tycker det är för tråkigt att onanera så låt bli ett tag istället. Det är ju inget som säger att man måste onanera eller ha sex hela tiden. Ta en paus och se om lusten att onanera kommer tillbaka, och vänta med det andra tills även dina känslor är med på noterna och det inte bara handlar om sexet i sig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar