Frågor och svar om här kan man få hjälp!

24 Apr 2002, 09:48 169
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej på 16 år som har det väldigt svårt hemma. Jag skulle vilja ha kontakt med en psykolog men jag vet inte hur jag ska gå till väga. Kostar det något?
Snälla hjälp mig!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du kan vända dig till närmaste Ungdomsmottagning. Om du är osäker på vart den finns så gå på länken Din Mottagning på vår sajt och leta där efter närmaste Ungdomsmottagning. Ibland finns det psykologer på Ungdomsmottagningarna och ibland är det kuratorer, men om dom inte anser att dom kan hjälpa dig så kan dom garanterat hjälpa dig vidare till någon som kan. Det är gratis att vända sig till Ungdomsmottagningen. Ring dit och hör med dom när du kan komma.
Du skulle också kunna vända dig direkt till Barnpsykiatrin. Där finns det psykologer. För att komma i kontakt med Barnspykiatrin kan du slå upp ditt landsting på dom blå sidorna i telefonkatalogen. Ring landstingets växel som du hittar där och be att dom kopplar dig till barnspykiatrins öppenvårdsmottagning. Jag kan inte svara på om det kostar något, eftersom det är lite olika i olika landsting, så det beror på vart du bor. Men fråga den personen du får tala med när du blivit kopplad till barnpsyk så vet du direkt.
Ett tredje alternativ är att du tar kontakt med skolkuratorn eller skolpsykologen. Det är inte alltid det finns någon skolpsykolog men det brukar finnas en skolkurator. Om dom inte själva kan hjälpa dig med dina problem så kan även dom hjälpa dig att komma till rätt person. Att gå till skolpsykologen eller skolkuratorn är garanterat gratis.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar