Frågor och svar om självmordstankar

24 Apr 2002, 10:18 239
Tjej, 0 år
Question


Jag mår väldigt dåligt periodvist och har hatat mig själv i flera år. Jag vill veta hur man lättast tar självmord.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tror du förstår att jag varken vill eller kan ge dig tips på hur du tar livet av dig själv. Istället hoppas jag att ditt brev hit är ett rop på hjälp och att jag skall kunna få dig att tro på att det finns hjälp att få när man mår som du. Jag vet ju inte så mycket om dig, men att unga människor (vuxna också för den delen) hatar sig själv så mycket att dom inte vill leva längre är ju tyvärr inget ovanligt. Men vad du och andra sällan vet, eller tänker på, är att det finns många som under lång tid känt som du, men som med rätt hjälp kunnat lära sig att tycka om sig själva istället och hittat en lust att leva. Att själv kunna se en ljusning när man känner som du är väldigt svårt. Det är just därför man behöver hjälp av någon annan, som kan vara det där ljuset för en, tills man har hittat det av egen kraft. Vad jag vill säga med det, är att det med hjälp faktiskt går att må bättre, och med tiden må bra även om det känns helt hopplöst för tillfället. Att hata sig själv som du gör beror oftast på att man inte fått tillräckligt med stöd och kärlek för att man skall kunna ha en chans att tycka om sig själv. Som barn och som ungdom behöver man mycket av detta från vuxna, och får man inte det, eller om man på andra sätt utsätts för kränkningar, så leder det ofta till att man hatar sig själv. Men det finns en annan sida av det här, och det är att även om man inte fått det stödet och den kärleken, eller om man blivit utsatt för hemska saker, så är det aldrig för sent att reparera mycket av det. Men då behövs det andra vuxna som kan ge det här stödet och kärleken och som kan visa att världen inte behöver vara jävlig utan att det finns omtanke och kärlek att få, och att det finns någon som lyssnar när det känns svårt.

Jag hoppas att du inte helt har gett upp hoppet om att kunna leva ditt liv utan att känna så här som du gör och att du är beredd att söka hjälp. Jag skulle vilja att du gick in under länken "Din Mottagning" på vår sajt och letade rätt på närmaste Ungdomsmottagning. Ring dom och få en tid. Hittar du ingen Ungdomsmottagning nära dig så ring till öppenvårdspsykiatrin som du hittar om du ringer landstingets växel (blå sidorna i telefonkatalogen). Även om det känns svårt så ber jag dig att tro på vad jag sagt dig och att du samlar kraft och mod för att ringa det där telefonsamtalet. Och jag säger inte att det kommer att bli lätt, för det kommer att krävas hårt arbete av dig om du skall kunna vända din känsla av hat för dig själv till att börja tycka om dig själv och se att du kan få ett bra liv. Det kommer att bli jättetufft, men jag lovar dig att det kommer att vara värt det. Vissa har sagt att det krävs mer mod för att leva än för att dö, och det ligger en viss sanning i det, och jag hoppas att du finner det modet inom dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar