Frågor och svar om kärlek

27 Apr 2002, 18:36 205
Kille, 0 år
Question


Jag hade en tjej för dryga ett år sedan. Min första kärlek, olyckligtvis gjorde hon slut och sedan dess har jag inte kunnat ha en annan. Jag har träffar många tjejer under året men det har aldrig känts rätt. Jag kan inte sluta att jämföra tjejerna med henne, och på så vis hittar jag alltid fel hos tjejen jag går ut med. Och så är jag väldigt rädd för att bli sårad igen. Finns det nåt sätt jag kan göra för att glömma henne.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den första kärleken är ju väldigt speciell för dom flesta, men i ditt fall verkar du ha fastnat utan möjlighet att gå vidare. Jag vet inte om du har någon kontakt överhuvudtaget med din gamla tjej, men har du inte det så kan det faktiskt ibland hjälpa att träffa sitt gamla ex för att den där känslan av att sitta fast skall släppa. Det är nämligen så att vi människor har en viss benägenhet att alltid minnas dom bra sakerna och glömma alla negativa saker. Och som om det inte vore nog så späder vi också på dom positiva grejorna ju längre tiden går och förminskar dom negativa. Detta betyder att om du skulle be några lite äldre killar att berätta om sin första kärlek så skulle du få höra hur fantastiskt söt hon var, och go och mysig på alla sätt. Men skulle personen sedan träffa sin första kärlek så är det inte alls säkert att dom skulle tycka att hon var så söt och go längre. Och lite samma sak kan det faktiskt vara för dig. Det har gått drygt ett år säger du och i dina tankar verkar hon vara det mest fantastiska som gått i ett par skor, och som ingen kan jämföra sig med. Det finns faktiskt en chans att du har förstorat upp hennes positiva sidor i din fantasi under det här året som gått, och det är som jag sade helt normalt att göra. Men om det går så långt att ingen annnan tjej kommer i närheten av henne, så kanske det är något som inte riktigt stämmer. Om du försökte träffa henne för att se hur hon verkligen är nu ett drygt år efter, så kanske du skulle upptäcka att hon inte var så fantastiskt som du minns henne. Detta skulle kunna vara ett tips, om det nu är så att du inte har haft kontakt med henne under hela tiden.

En annan sak som det hela kan handla om är din rädsla för att bli sårad igen. Det är inte ovanligt att den som upplevt något så jobbigt som att bli lämnad av sin partner, aktar sig noga för att hamna i den situationen igen. Ett sätt att inte hamna där igen är att aldrig riktigt tillåta sig att bli kär i någon igen. För om du inte blir kär och tillåter dig själv att tycka att tjejen är toppen, så kan du ju inte heller bli så sårad. Det här är en ganska negativ spiral som många tyvärr hamnar i. Men i kärlek är det ju så att det aldrig finns några garantier mot att bli sårad. Och som du säkert vet så kan man aldrig vinna något om man inte satsar på riktigt. Din förmåga att hitta fel hos alla du går ut med, skulle kunna vara ett sätt för dig att skydda dig själv mot att bli sårad igen, och om det är så, måste du ta dig en riktigt funderare. Skall du våga bli kär i någon på riktigt igen med risk för att hon senare gör slut och du blir sårad igen, eller skall du strunta i det här med relationer och bara träffa tjejer lite ytligt så där? Detta är något du måste ta ställning till om du skall komma ur en sådan negativ spiral som du faktiskt kan ha hamnat i. Hoppas att något av tipsen hjälper dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar