Frågor och svar om vänskap

29 Apr 2013, 16:36 185
Tjej, 18 år
Question


Hej!
Alltså det är såhär. Att min vän, som jag känt i ungefär ett halvår har berättat för mig att hon skär sig själv och mår väldigt dåligt men jag får inte berätta för någon. Jag är den enda som får veta om det så därför kan jag inte prata med hennes bästa vän om det. Jag tycker detta är jättejobbigt och jag är väldigt orolig för min vän. Vad kan jag göra? Snälla hjälp mig...

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia


Hej,

Vilken tur din vän har som har en vän som du, som bryr sig! Jag tycker att du vet att detta inte är något som du ska hålla för dig själv, det är för tungt att bära ensam. Om någon mår så dåligt att hon skadar sig själv så behövs det hjälp och stöd för att hon ska kunna må bättre. Ingen ska behöva skada sig själv. Jag förstår om det känns som ett svek att berätta för en vuxen, och kanske blir din vän arg, men att du berättar kan faktiskt rädda din väns liv. Kanske blir hon arg och besviken nu, men förstår senare varför du berättade. Finns det någon vuxen som du litar på?

Om du vill kan du lägga till någon av oss nätvandrare på Skype och prata mer där. Du kan också maila Karin Borgström här på ungdomar, hon är diakon och psykiater och är van vid att prata om svåra saker.

Ta hand om dig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar