Stöd & Svar

28 May 2013, 12:32 110
Tjej, 15 år
Question


Hej jag är 15 år och jag får panik ångest när jag är bland för mycket folk, jag går oss en psykolog men det hjälper inte. vet du vad jag kan gör??

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Vad bra att du går hos en psykolog. Även om det känns som att det inte hjälper så kan det vara så ändå, det tar bara lite tid. 

Du skriver att du får ångest när du är ute bland för mycket folk. Hur mycket folk är det? Är det i typ köpcentrum eller på bussen eller liknande? Får du mer ångest om du blir för varm? Finns det tillfällen då det är bättre än annars? 

Panikångest känns förjävligt men det är inte farligt. Man blir inte tokig och man dör inte. En strategi kan vara att börja räkna från 100 och nedåt när paniken börjar komma. Räkna långsamt och andas i samma takt. Ofta lägger sig paniken redan vid 80. Det hjälper därför att du börjar fokusera på något annat än känslorna. Du kan också försöka koncentrera dig på att beskriva något du ser för dig själv. 

Det är också viktigt att du försöker peppa dig att våga göra sånt som ger ångest. 

Lycka till, du kan också prata med en av oss Nätvandrare på Skype, Karin Borgström är t.ex. väldigt bra på det här med psykiska problem. Kolla på natvandrare.fryshuset.se när vi är ute. 

Ta hand om dig!


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar