Frågor och svar om kärleksrelationer

19 Apr 2013, 14:09 272
Tjej, 15 år
Question


Behöver verkligen ett bra råd om vad jag ska göra i min situation nu. Det är så att jag har gillat en kille i flera år och vi har varit tillsammans och gjort slut flera gånger, men sedan hade jag en kille i ungefär 1-2 månder, men jag kände inte något mer än kompis mellan oss så det tog slut, men då är de så att min mamma gillade verkligen den killen och tjatar om han hela tiden om att han är så bra och jag är så dum som gjorde slut, är så less på hennes tjat, varje dag flera gånger få jag höra det tjatet! och nu har jag börjat umgås med den killen jag gillat i flera år och jag mår så bra, jag känner att jag verkligen gillar han men min mamma tycker inte om han för hon har fått veta massa saker om han som inte hon tycker om, nu vet hon inte om att jag umgås med han. Jag håller det hemligt, jag vet inte vad jag ska göra hon säger att jag inte får bli tillsammans med han. Jag är så less på det här, jag har det jättesvårt just nu, vet inte vad jag ska göra. Hon är en sån som kan förbjuda mig att träffa han helt och straffa mig med andra saker om hon får veta att det är nått mellan oss. Hur ska jag gör? Hon ska väl inte bestämma över mitt kärleksliv? Hur ska jag kunna säga till henne om att jag gillar den killen jag gillar, hon tycker verkligen inte om han så hon komma sluta prata med mig och inte bry sig om mig, så har det varit förut och jag blev jättedeppad och tänkte ta självmord flera gånger för att jag hatade mitt liv. Jag är jätterädd över att berätta till henne, det blir svårt att hålla det hemlig för att hon ska jämt veta vad jag ska göra, jag får knappt gå ut någonstans, om jag går ut då ska jag hela tiden hålla på och svara på hennes meddelanden annars blir hon jättesur, orkar inte med det! Jag blir jättetacksam om jag får bra råd på hur jag skulle kunna ta fram det, det är inte så lätt som det låter, det är mycket mer runt om som blir så svårt som jag inte skriver om. Men tack på förhand!

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Förlåt för sent svar, har helt missat att svara på din fråga.

Vad bra att du skriver in till oss, utifrån det du skriver låter det som om du har det riktigt tufft och jobbigt. 

Är svårt att svara på din fråga då jag inte vet hur hela situationen ser ut men ska försöka göra mitt bästa med att komma med lite tankar och funderingar kring det hela. 

Jag tycker att du ska försöka prata med din mamma om hur du mår och känner dig när hon begränsar vem du får träffar. Kanske har hon en väldigt bra anledning till varför hon beter sig som hon gör, ofta brukar kontrollerande beteende ifrån föräldrar vara ett tecken på oro för att deras barn ska råka illa ut. 

Din mamma har ingen rätt och får inte att sluta prata med dig eller bry sig om dig för att du gillar en kille som hon inte tycker om.Går det att göra en kompromiss med dina mamma om hur du får träffa den nya killen?

Du är fortfarande väldigt ung och din mamma har ansvar för dig, men samtidigt har du enligt barnkonventionen rätt till ett privatliv.

Att ha självmordstankar är väldigt allvarligt och utifrån det du skriver tycker jag att du ska försöka gå och prata med en kurator antingen på elevhälsan eller på ungdomsmottagningen om hur du mår och har det hemma. 

Om du skulle vilja prata med någon av oss på Fryshusets Nätvandrare så hittar du oss här.

Ta hand om dig!

Varma Hälsningar 

Amanda Andersson Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar