Frågor och svar om bröst

17 Apr 2013, 12:07 683
Tjej, 13 år
Question


Är det normalt att ha två olika stora bröst? Jag är 13 år och är riktigt förbannad, antingen så måste jag köpa en liten bh som passar till det ena bröstet eller så får jag köpa en bh som är för stor. Vad ska jag göra? Just nu är jag riktigt nära på att gå till en plastikkirurg.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Höger och vänster kroppshalva är inte exakt lika. Det kan exempelvis betyda att man ibland skulle behöva två olika storlekar på skorna. Så nej, det behöver absolut inte vara onormalt att brösten är olika stora. Nu vet jag ju däremot inte hur du ser ut, så ta gärna kontakt med skolsköterskan eller Ungdomsmottagningen för att diskutera det här. Om inte annat för att få utlopp för dina känslor. Men, du är alldeles för ung för att ens fundera på plastikkirurgi. Du måste förstå att i och med din unga ålder så är inte ens din kropp färdigutvecklad. Långt därifrån. Så ta ett djupt andetag och låt kroppen få utvecklas i lugn och ro så löser det sig. Under tiden kan du tala med personal på underklädesbutiker (tänker då inte på H&M, Lindex etc.), de har säkert bra tips och råd att delge dig. De ser ju trots allt kvinnokroppar dag ut och dag in.   

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar