Frågor och svar om pengar

9 Sep 2013, 15:24 311
Tjej, 13 år
Question


hej Jag är 13årig tjej,jag bor med min mamma och stora syster. Vi är fattiga bor i hyreslägenhet. Jag kan aldrig följa med mina kompisar när dom ska gå på ex bio eller resturang. Jag säger att jag är sjuk oftast. Men egentligen har jag bara inte pengar. Vill köpa kläder och saker till mig själv men mamma blir bara arg för hon säger alltid : jag har 0 spenn i plånboken. Jag tycker det är jobbigt. Mamma har ju ett jobb men vi får oftast inte ihop det. Varje dag i skolan så hör jag mina kompisar ååå mamma köpte en iphone 5 till mig igår, eller något liknade. Har önskat mig en iphone i ett år nu men mamma säger nej :( tycker att det är så orättvist. Önskar att jag föddes i en annan familj som var rik. + att ingen gillar mig. Alla hatar mig och jag är ful. Hatar mig själv vill bara dö. Misslyckas alltid i skolan är sämst på allt. Hatar att jag föddes.

Svar

Hej,

Du beskriver en situation som tyvärr är alldeles för vanlig. Att ha mindre pengar än andra i sin omgivning är stressande och jobbigt och precis som du beskriver - ger en känsla av att vara sämst på allt.

Även om det kan verka ytligt att så gärna vilja ha en iphone t.ex. - så är det ju mer än så. Mobiltelefoner är ett sätt att umgås nu för tiden, samma gäller ju datorer.

När jag läser ditt mail så ser jag det som att det är två olika problem, som till viss del hör ihop. Det ena är pengarna som inte finns. Det andra är att du mår dåligt och känner dig värdelös och dålig.

Om det är jobbigt hemma, med oro för ekonomin eller känslan av att inte få det andra får, så är det såklart stressande. Att hela tiden känna sig stressad kan leda till att det går dåligt i skolan.

En sak som kan vara bra är att gå och prata med någon. Inte för att det kommer att ge pengar, men för att det kan vara skönt att få "prata av sig" med någon utomstående vuxen som lyssnar. Det kan också vara bra om du får lite mer hjälp i skolan - du är garanterat inte sämst på allt - men ibland behöver vi lite mer hjälp för att ta oss vidare. Alla är inte lika bra på allt. Jag kan ta mig själv som exempel, jag ber om hjälp på jobbet när det är saker jag
inte kan eller är bra på.

När det gäller pengarna är det inte lika enkelt. Din mamma arbetar och gör så gott hon kan, men tyvärr räcker inte pengarna alltid ändå. Finns det möjlighet att du kan ta ett extrajobb? Dela ut reklam t.ex.?

Det finns verksamheter i en del städer som vänder sig till just ensamstående föräldrar med lite pengar. Det finns bl.a. i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tyvärr vet jag inte var du bor, men om du vill kan du maila mig på [email protected] eller skicka in en ny fråga om du vill vara helt anonym.

Ta hand om dig, du är värd det bästa!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar