Frågor och svar om kompis

27 Apr 2002, 18:59 160
Annat, 0 år
Question


Jag har en fråga. Jag blev som många andra (under uppväxtiden)ganska retad under en period i slutet på skolan, men jag var fortfarnade kompis med de som retades så det var väl knappast mobbning.Jag blev retad för saker jag sa som de tyckte lät roligt och härmade upprepade gånger. nu så här nästan ett år efter känner jag fortfarande nån slags oro för att träffa på gamla kopisar, som kanske säger nåt på skoj, för självförtroendet var knappast på topp vid den tiden,jag vet inte hur jag skulle ta det. jag har inga problem alls med att ta skämt eller bli lite små retad någon annan stans det är bara just det här som har nästlat sig fast på minnet, har det nåt med mitt dåliga självförtroende vid den tidpunkten att göra? vad ska jag göra? problemet är ju oron man känner när man går ut. är dettta ett ganska vanligt problem?
Jag umgås inte så myket med de här personerna så mycket pga att vi inte längre går i samma skola. En sak till, när man är utomlands så tänker man knappt ( inte alls faktiskt )på det
var snäll och svara.. på ett eller annat sätt, mail går hemskt bra.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har säkert rätt när du säger att det har något med ditt dåliga självförtroende på den tiden att göra. Har man dåligt självförtroende så är retsamma skämt jättejobbiga att ta, eftersom dom liksom förstärker den egna dåliga självkänslan. Nu verkar det ju däremot som om din självkänsla har förbättrats en del eftersom du säger att det inte är något problem för dig idag att bli lite småretad. Men vad det här handlar om är förmodligen din rädsla för att känna av din gamla dåliga självkänsla som dina gamla kompisar är förknippade med. Oftast är det nämligen så att vi människor förknippar vissa känslor, med tex vissa situationer eller vissa människor. Det leder till att vi ibland undviker situationer eller människor som vi förknippar med negativa känslor, eftersom vi inte vill känna dessa känslor igen. Det låter ju ganska logiskt att göra så, men nackdelen med det hela är att vi inte kommer ifrån rädslan för att RÅKA hamna i dessa situationer eller träffa dessa människor, eftersom vi inte alltid kan styra det. Och när man är rädd för något så blir ens liv alltid lite begränsat. Jag tror att det är detta som drabbar dig. Du är lite rädd för att träffa dina gamla kompisar eftersom dom är förknippade med en känsla av dåligt självförtroende och att vara mindre värd. Problemet är att du inte kan styra när du träffar dina kompisar utan du kan helt enkelt RÅKA träffa på dom ute på stan eller var som helst, vilket gör att du aldrig kan gå omkring helt avslappnad. Detta är också anledningen till att du kan känna dig avslappnad och inte tänka på det när du är utomlands, för där är chansen minimial att du skall RÅKA träffa på dom och drabbas av dåligt självförtroende igen.
Vad jag beskriver är en känsla av att inte ha kontroll över varken var eller när du träffar dom, och vilken känsla som då kommer att skölja över dig.
I en sådan här situation gäller det att ta tjuren vid hornen. Du skall sätta dig i lugn och ro och gå igenom vad som har hänt med dig som person under det senaste året. Lista sedan alla positiva saker som hänt som har stärkt ditt självförtroende. Då får du liksom svart på vitt att du är starkare idag än vad du var då. Sedan skall du inte gå runt och mer eller mindre vänta på att stöta på dom. Nej, det är bättre att du söker upp dom. Förbered dig på hur du vill bete sig och vad du vill säga till dom. Tänk dig tex in i vad du skall svara om dom börjar att retas lite med dig igen. Om det är möjligt så gå och fika med dom och berätta för dom att du TIDIGARE alltid hade så dåligt självförtroende när dom retades med dig. Bara genom att säga en sådan sak så har du liksom visat dig själv att du inte har något att vara rädd för längre. Om du fixar att göra en sådan sak så är jag helt övertygad om att du inte kommer att känna som du gör nu längre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar