Frågor och svar om Ångest

1 May 2013, 12:05 451
Kille, 23 år
Question


Hej jag är 20år gammal och behöver hjälp med mitt största prolem. jag är en person som har svårt att aktivera mig och ta tag i saker och ting så jag brukar alltid oftast koppla bort saker. Sen är jag tänker att jag måste ta tag i det känns det som att jag får en stark ångest och det blir för mkt press påå mig. När jag tänker på att skaffa ett jobb tänker jag att jag kommer behöva vara social eller att jag kmr känna mig utanför och varjegång jag inte har ångest går den sociala biten bra men när jag får ångest tappar jag bort mig. hjälp mig hur jag kan känna mig säkrare och ibland när jag vill försöka vara social har jag inget och säga min hjäärna gå i viloläge. ibland kan jag diskutera med personer men ibland kommer jag inte på vad jag skasäga och det blir helt tyst och konversationen dör hjälp hur kanjag bli pratglad???? vad häänder

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Alla är olika. Alla är inte "skapta" för att hålla låda - däribland jag själv. Jag tror du behöver förstå det. Det är helt okej att vara tystlåten också! Men, sedan förstår jag givetvis att det är jobbigt om du blir/känner dig stressad och pressad i sociala situationer. Men som sagt, alla är olika. Det är så vi kompletterar varandra i det sociala samspelet. Jag är ingen expert på det här, men i grund och botten handlar det om att slappna av och inse att du är tillräcklig precis som du är. Sedan är det ju faktiskt inte bara du som har ansvaret i exempelvis ett samtal. Det är ju som sagt ett samspel. Ta inte på dig hela bördan. Ni är minst två som ska föra samtalet framåt. Och om det blir tyst, so what? Det är okej, det händer oss alla! Det kan kännas stelt och obekvämt, men det går över. Har du funderat någonting kring vad det är som gör att det går bra ibland och ibland inte? Om inte, fundera på om du kan identifiera några skillnader, saker som gör det lättare/svårare. Sedan kan du ju ha några samtalspunkter/frågor med dig i bakhuvudet att falla tillbaka på om du skulle behöva det. Det kan ju handla om allt från vädret till något intresse som du har ... generella ämnen helt enkelt. Det underlättar kanske, om du vill försöka utmana dig själv.

Jag vet inte om jag har så mycket mer att ge dig, tyvärr. Jag hoppas givetvis att ovanstående givit dig någonting, men annars tror jag att du skulle må bra av att prata med någon om det här. Det vill säga, någon som har mer erfarenhet och copingtekniker (hantering) för det här. Har du funderat på att söka hjälp hos Ungdomsmottagningen eller hälsocentralen? 

UMO - Prata med någon
1177.se - Social fobi (Se om du tycker att det här stämmer överens med det du upplever.)

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar