Stöd & Svar

8 Apr 2013, 13:14 157
Kille, 23 år
Question


Hej!
Tack för ditt fantastiska engagemang!
Ni är bäst!

Jag arbetar med ett projekt och undrar vad du anser är den största anledningen/problemet för ungdomarna som gör att de mår dåligt?

Tack så mycket!

MVH Robin

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej Robin!

 

Och tack för berömet. Jag vet inte hur många det rör sig om. Men jag tror att de som mår dåligt gör det av många olika saker.

Olika teorier har genom åren försökt ringa in det med stora svar som tex Karl Marx som pratade om alienation. Begreppet hänger kort ihop med att man känner sig främmande i en tid som mest är yta och prylar. Marx hävdade att detta var en typisk slaggprodukt av det kapitalistiska systemet.

Psykologen Sigmund Freud är lite inne på samma ideer i sitt verk "Vi vantrivs i kulturen".

För egen del tror jag att personer mår dåligt när de tappat känslan av mening och mål.

Växer man upp i en dysfunktionell familj är det helt uppenbart att man m¨år dåligt. Där borde man börja leta efter svaren.  

Jag tror mycket på det Fryshusets grundare Anders Carlberg pratade om dvs vikten av att generationerna får träffas och prata. Människor pratar för lite om det som är viktigt. Det är mest yta idag.

Jag blir förbannad när jag tänker på tv program som "Kungarna av Tylö sand" där de slänger in unga människor och häller i dem sprit så att de får skämma ut sig. Så otroligt cyniskt.

De deltagare som beter sig sämst, är fullast kan göra sig ett namn sen men har uppenbara problem.

Fina gamla värden som att vara "snäll" verkar omodernt. Att vara snäll är tamejfan det bästa man kan vara.

/Uffe

 

 

 

 

 


 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar