Frågor och svar om träning

12 Apr 2013, 12:41 119
Tjej, 16 år
Question


Hej! Är en tjej på 16år, snart 17, och har börjat träna. Jag bor på internat och det finns inget bra gym, så jag gymmar på Fredagar och Söndagar då styrka, helkroppspass. Och Ska försöka ut och springa lite. Men när jag kör helkroppspassen kör jag 10lyft 5 gånger, är det bra att köra så eller måste jag köra mer eller mindre?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

När jag läser din fråga får jag intrycket av att du ganska nyligen har börjat träna. Stämmer det? Om så är fallet, och om jag förstår dig rätt, så låter din träning ganska rimlig. Dock är väl kanske 3x10 den vanligaste varianten. Men, huruvida du tränar för mycket eller för lite kan egentligen bara du svara på. Vad pratar vi exempelvis om för vikter? Vilka grundförutsättningar har du? Det vill säga, har du styrketränat när du var yngre etc.? Det bästa du kan göra är att lyssna på din kropp. Känns det bra, så är det förmodligen bra. Som regel ska du, och alla andra, dock skynda långsamt. Det ger dig möjlighet att lära känna din kropp och vad den behöver på ett sunt sätt. Tänk långsiktigt när du tränar. Överarbeta inte, utan ta det ett steg i taget. Ge också alltid kroppen tid för återhämtning mellan träningspassen. En annan bra sak är att variera träningen på olika sätt. Är du ändå osäker på hur/vad du ska träna föreslår jag att du talar med en utbildad personlig tränare. Det minskar risken för skador och annat tråkigt. Tillsammans kan ni resonera och arbeta fram ett bra upplägg för just dig, utifrån just dina förutsättningar och vad du vill uppnå med din träning.

Kram, Louise   

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar