Frågor och svar om vänskap

9 Apr 2013, 21:13 229
Tjej, 19 år
Question


Hej, jag vet inte vart jag ska vända mig. Jag är både rädd och sårad.
Det är så att jag har en väninna sedan länge, vi har alltid varit nära varandra, alltid varit där för varandra och stöttat varandra i flera år.
På senaste tiden har hon pratat om att hon vill gå med i en sekt, jag vill inte säga exakt vilken, men jag kan säga så mycket att desto mer hon har umgåtts med dessa sektmedlemmar och "läst på" - ju mer obehag känner jag när jag träffar henne.

Nåväl, vi har bråkat, eller rättare sagt så har hon blivit arg på mig. Anledningen till detta var när jag skrev en kommentar på facebook på ett inlägg som handlade om just denna sekt.
Att säga att hon är arg är nog fel ord, jag skulle vilja kalla det mer för granskande. Allt jag säger och skriver märker jag att hon på något sätt granskar, och detta har hon gjort ända sedan jag skrev på facebook om sekten.

Jag trodde först att hon skojade med mig när hon berättade att hon vill gå med i sekten.
Men jag förstår att nu är hon väldigt nära på att gå ifrån tanke till aktion. Hon blir mer och mer hjärntvättad. Senaste gången vi talades vid så blev hon arg på mig för mina åsikter om sekten och hon började skälla ut mig, säga att mina åsikter var fel och att hon hade bevis för diverse saker. Hon betedde sig konstigt och jag blev uppriktigt sagt skrämd av henne så jag valde att åka hem.

Nu är jag orolig för att hon har skickat allt jag har skrivit till de andra sektmedlemmarna. Just dessa människor är inte direkt rädda för att ta till extrema metoder emot deras kritiker.
Dessutom, hon - min bästa vän jag någonsin haft har gått ifrån att bli världens gulligaste till en riktigt obehaglig stereotyp av en sektmedlem. Hon har också blivit extremt personlighetsförändrad.

Min värsta mardröm är delvis att jag ska förlora min bästa vän, men också för att några människor ska sparka in min dörr och komma in till mig och döda mig.
Denna sekt är känd för att kidnappa och döda dess kritiker och få det att se ut som en olycka/självmord. Och jag är bokstavligen livrädd.

Vad ska jag göra för att behålla min väninna och för att skydda mig?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan


Hej!

Jag blir faktiskt också ganska orolig för din vän.  Det är nog bäst att du pratar med någon vuxen, hemma eller i skolan, om det här. Om du inte vill prata med dina föräldrar (eller hennes????) är kuratorn eller skolsköterskan ofta bra personer att vända sig till i sådana här lägen. Jag är också rädd att det inte blir bättre om du försöker övertala henne,  kanske blir hon då bara ännu mer bestämd, och risk är att ni blir osams.  Om hon verkligen håller på att "fastna i en sekt"  behöver hon din vänskap mer än någonsin, så att hon har något bra alternativ till den gemenskap man ofta tycker sig uppleva i sekten. Om du vill hjälpa henne är det viktigt att ni fortsätter vara vänner .

 

Lycka till!

Karin

 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar