Stöd & Svar

15 Apr 2013, 11:47 175
Tjej, 18 år
Question


Hej. Jag har en hel del problem.. Sömnproblem (Kan bokstavligt talat knappt sova, brukar dygna för det går ej att somna, pågått nu i över en månad) . Vad kan det bero på? och hur kan jag ev. lösa det här problemet?

Jag har även sjukt grov depression/ångest (haft i flera år nu) Att prata med en psykolog har ej funkat, men vet du andra metoder för att man skall kunna må bättre?

Jag har väldigt dåligt självförtroende, jag skojar inte.
- Jag klarar inte ens när det kommer upp en bild på en annan tjej, när min kille ser det. Klarar inte filmer där nakenscener kommer heller och det beror inte på svartsjuka, för det är jag ej utan jag blir seriöst så dålig.. Kan sluta med att jag ligger och skakar på marken och är okontakt bar, plus när det händer så ser jag bara hur ful jag är (enligt andra är jag jätte vacker, men jag kan inte se det)

Finns det hjälp för sånt här??

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Det är många som skriver till oss här på ungdomar och andra ställen som känner som du. (även om inte det kanske är en tröst) Nu framgår det inte riktigt hur gammal du är, men de flesta besökarna här är tonåringar.

För tonåringar är det vanligt att man mäter sig och jämför sig med andra. Det är brytningstiden mellan ung och vuxen. Att höra till är en livsviktig känsla för alla människor (och många djur). Samtidigt är det viktigt att klara sig själv och bryta sig loss från hemmet. Därför är man rent psykologisk mycket känslig för vad folk ska tycka om det man gör och hur man ser ut i den åldern.

Du skrev att du pratat med en psykolog. Jag tror ju mycket på att du hittar någon vuxen som du litar på som du kan prata med. (Det behöver inte vara en psykolog). Jag vet inte varför du slutade träffa din psykolog men jag tror att det är viktigt att man inte bara pratar ett par gånger utan att man kan ge det lite tid. Då brukar det kännas bättre.

Det kanske finns ngn bra person i närheten: En kompis förälder, skolsköterskan, nån släkting, föräldrarna? Många tycker om stödchatar som finns lite här och var. Nätvandrarna på fryshuset eller Tjejzonen kan vara en bra början.

Lycka till.

 

UZ

 


 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar