Frågor och svar om menstruation

12 Apr 2013, 13:00 350
Tjej, 14 år
Question


hej jag har det oroligt jag har mycket mens , jag vågar inte använda tampong . lite tips kanske ? kram

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

När man har riklig mens kan det vara mycket praktiskt att använda sig av ett mensskydd som samlar upp blodet innan det når trosan. Där finns det ett par olika alternativ vi tjejer kan använda oss av, varav tampong är det allra vanligaste. När det gäller just tamponger så kan det verka lite läskigt till en början. Det tyckte nog jag också i din ålder, om jag ska vara ärlig. Men du behöver verkligen inte vara rädd. Det gör varken ont eller är obekvämt på något sätt. Det känns ingenting. Det enda som du egentligen behöver tänka på är att föra in tampongen hela vägen, för annars blir det obekvämt - och det ska det inte vara. Men det lär man sig. En sak som gör det betydligt lättare att föra in tampongen, om det är svårt, är om du sätter upp ena benet på exempelvis toalettstolen. En annan sak som jag vet att min mamma tipsade/sa till mig var också att jag alltid skulle rycka lite i snöret innan, så att det satt fast ordentligt. Men, vad är det som gör att du inte vågar prova tampong? Är du rädd för att göra fel, att det ska göra ont eller är det av religiösa skäl? Sedan kan det ju faktiskt vara så att du behöver annan hjälp med din mens. Det vill säga att mensen stör dig såpass mycket att det skapar problem i vardagen, trots att du kanske både använder tampong och binda. Då finns det i första hand vissa receptfria läkemedel som kan bli aktuella. 

Gör såhär, tala med skolsköterskan, vårdcentralen eller Ungdomsmottagningen för rådgivning vad gäller allt det här. De sitter säkert inne på en massa bra tips och råd som du kan använda dig av. Om det känns okej kan du också prata med din mamma, eller kanske en storasyster? Vi går alla igenom det här, så du behöver absolut inte skämmas för att fråga. Alla har vi varit nybörjare någon gång. Läs också gärna nedanstående länkar från Ungdomsmottagningen och Sjukvårdsrådgivningen:

UMO - Mens
UMO - Mensskydd, tampong
Sjukvårdsrådgivningen - Riklig mens

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar