Frågor och svar om Ångest

30 Apr 2013, 10:15 173
Kille, 16 år
Question


vet inte om jag ställer frågan till rätt människa men, vad fan gör man när ångesten kväver en. vill inte skära men vet inte vad jag ska göra annars. förvirrad. skär jag blir det bättre nu men ett helvete sen.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Ångest dämpas på många olika sätt och är väldigt olika från person till person. En del brukar ta en promenad för att få luft och motion som då bildar ämnen i kroppen som gör att man mår bättre, andra målar av sin ångest, andra skriver dikter, för en del hjälper det att ringa någon och prata om någon helt annat än sin ångest, man kan även slå på en kudde, eller läsa en bok. Det gäller att hitta just din grej som hjälper för just dig, så därför måste man testa lite olika grejer.

Du har helt rätt att skada sig själv leder inte till något bra i efterhand, det ger oftast mer ångest efteråt då man har kvar sina ärr många år framöver eller resten av livet. Det gäller att hitta något som inte handlar om att skada sig själv eller andra. Om dina problem kvarstår så tycker jag du ska kontakta din skolkurator och få samtal om hur du kan dämpa din ångest.

Svarat av Björn Hultman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar