Frågor och svar om alkohol

2 Jun 2013, 15:14 557
Tjej, 16 år
Question


Hej. Jag är född och uppvuxen i en kristen familj, men har aldrig haft många kristna vänner runt omkring mig. Nu har jag flyttat och börjat på en kristen skola men längtan efter att göra sådant som jag vet enligt bibeln och mina föräldrar är fel har bara blivit starkare, tex ute och festa och dricka på helgerna eller förlora oskulden utanför äktenskapet.
För ett par dagar sen blev jag så arg så jag svor, visst det är vanligt för de flesta svenskar, men det har aldrig hänt förut. Jag har alltid haft som mål att leva helt utan sådant, men då kunde jag verkligen inte hindra det... Jag vet inte vad ska göra, borde jag följa min nya längtan eller borde jag stå kvar för det som jag alltid har tänkt?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej!

När man växer upp är det normalt att ifrågasätta de normer och regler man fått med sig hemifrån, oavsett om dessa är baserade på en kristen tro, eller något annat. Det finns något i  grunden väldigt sunt att en ung människa inte bara accepterar det som vuxenvärlden säger åt en utan försöker tänka och känna efter själv.  Som vuxen skall man fatta sina egna beslut och ta sitt eget ansvar för sina handlingar, då är det viktigt att man vet vad man själv tycker, och inte bara "ärver" sina åsikter från sina föräldrar.  Bibeln kan läsas på många sätt och de två regler du nämner är ju bara en liten del av allt som står där. Liksom med allt annat måste man använda det förnuft man begåvats med och göra en egen bedömning av vad som är rimligt.

När det gäller alkohol finns inget generellt alkoholförbud i Bibeln vad jag vet.  Däremot uppmanas vid upprepade gånger att man inte skall dricka sig berusad så att man förlorar omdömet.  Ett måttligt alkoholbruk kan man nog till och med säga att det finns tillåtelse eller acceptans för (utom i sammanhang där det kan skada någon, tex en fd alkoholist).  Tex används vin såväl i bröllopet i Kana som vid nattvardens instiftande.  Båda viktiga högtidliga tillfällen.

Likadant finns det en mängd olika bestämmelser om äktenskap, trolovning, övertagande av den döde broderns änka, mång-gifte mm som vi inte praktiserar fullt ut idag.  Bibelns texter spänner över en mycket lång tid och skrevs för att hjälpa människor i olika sammanhang.  Det som är viktigt för oss idag är att försöka förstå vilket det underliggande budskapet är, och försöka begripa hur vi skall tolka det utifrån vårt sammanhang. Rent generellt tror jag vi kan dra slutsatsen att Bibeln rekommenderar oss att leva i  tidsmässigt långa relationer där vi har sex med människor vi verkligen älskar och skulle kunna tänka oss att bilda familj med och ta ett bestående ansvar för. Hur dessa relationer formaliseras  kan variera, vad jag vet var inte Josef och Maria ännu gifta när de tillsammans började ta hand om Marias son Jesus, men att de planerade att ingå äktenskap. Naturligtvis vet jag inget om de hade sex före äktenskapets ingång eller inte, men däremot användes i Sverige förr i tiden ett begrepp som hette "trolovningsbarn" , vilket innebar att barn födda före äktenskapets ingång, om föräldrarna var (eller blev) trolovade/förlovade, hade en bättre rättslig ställning än "utomäktenskapliga" barn. Bland annat hade ett trolovningsbarn rätt att ärva sin far.

Äktenskapet nämns i Bibeln som en rekommenderad samlevnadsform, men är enligt Svenska Kyrkans tolkning inget sakrament (ungefär=: helig handling instiftad av Jesus) och kan därför utformas och regleras på olika sätt. Människor kan leva tillsammans på olika sätt och det finns också de som av olika anledningar helt avstår från sex.  

Naturligtvis skall man vara mycket noggrann och försiktig med vilka situationer man försätter sig i och vad konsekvenserna av dessa kan bli.  Dricker man för mycket alkohol kan man bli sjuk, eller göra omdömeslösa saker som aldrig går att reparera.   Har man sex utan att tänka sig för kan man göra andra människor illa  ( tex någon som kanske tänkt sig ett långt liv tillsammans), sätta barn till världen som man måste ta ansvar för (tillsammans med den andra människan) eller kan få olika svårbehandlade och eller farliga sjukdomar.

Gud vill att vi skall leva goda och kärleksfulla  liv, där vi tar väl hand om såväl oss själva som våra medmänniskor, och inte skadar någon annan, och utifrån  den insikten får man sedan göra sina egna ansvarsfulla tolkningar och val i livet.

Lycka till med dina val!

Karin 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar