Stöd & Svar

18 Apr 2013, 20:03 128
Kille, 20 år
Question


Hej, min son är 20 år och har haft ett annorlunda beteende till mat under hela sin tonårstid. Nu har han flyttat ut och arbetar och jag har inte längre kontrollen över hur mkt mat han får i sig. Jag ser dock att han minskat i vikt och han tränar regelbundet på gym. Vad är ditt råd för hur jag ska hantera situationen? När jag försöker prata med honom om det slår han det bara ifrån sig och håller inte alls med mig. Han har alltid varit väldigt mån om sitt utseende men har en ganska låg självkänsla tyvärr. Ser fram emot att få höra dina råd.
Hälsningar från orolig mamma

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag förstår din oro, det är väldigt frustrerande att stå bredvid någon man älskar och som inte mår bra.

Mitt främsta råd är att våga ta den här striden och konfrontera honom med din oro för att han kan ha en ätstörning. Försök att lägga fokus mer på självkänslan, hur han mår än det faktum att han blivit tunn. De allra flesta reagerar med ilska men alla vi som en gång varit sjuka är som mest tacksamma till de som vågade stå kvar, vågade fråga och visade att de brydde sig. Man sår ett frö till förändring även om han kanske inte direkt kan ta till sig det här. Jag tycker att oavsett om det här rör sig om en ätstörning eller ej peppa honom på att ta hjälp då han är nere och har en låg självkänsla. Terapi hjälper många och går att få privat eller genom husläkare.

Om du funderar på något mer så kontakt oss på abkontakt.se.

All värme och styrka till er båda!

Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar