Frågor och svar om svettning

22 Apr 2013, 12:42 346
Kille, 15 år
Question


Hej!


för några år sen började jag få handsvett jag tänkte inte mycket på det för att jag trodde att det skulle gå bort jag fick det när jag börja 5:an nu går jag i 8:an och har fått fotsvett,handsvett och armsvett men det jag stör mig på mest är när jag ska sova då får jag antingen handsvett eller fotsvett vilken gör att jag inte kan sova jag har provat med kräm och absolut torr och när jag ska hälsa på folk och skaka hand jag vet inte vad jag ska göra

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Att svettas är inget konstigt. Kort sagt är det kroppens sätt att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå. Utsöndringen av svett brukar också öka i din ålder. Men, vissa drabbas av så kallad överdriven svettning. Det vill säga att svettkörtlarna förmodligen är lite väl överaktiva. Om du har provat olika typer av deodoranter och antiperspiranter etc. (fråga på apoteket), och dessa inte alls fungerar, tycker jag att du ska ta kontakt med sjukvården för vidare hjälp. Dels för att säkerställa att det inte är något annat problem, men framförallt för att försöka få bukt med det här. Det är ju ett problem som jag antar påverkar din vardag ganska mycket. För enkelhetens skull kan du börja hos skolsköterskan.  

Om du är intresserad kan du läsa mer om det här på Sjukvårdsrådgivningens hemsida: 1177.se - Överdriven svettning

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar