Stöd & Svar

23 Apr 2013, 16:27 219
Tjej, 13 år
Question


Vad menas det med att vara psykisk sjuk? När jag är deppig får jag alltid frågan om jag mår psykiskt eller fysisk dåligt och jag vet inte riktigt vad jag ska svara... Har varit väldigt stressad på sista tiden. Men är det psykiskt då? För jag klandrar mig själv för allt som händer.
Har även en vän som har ADD och är det att man är psykiskisk sjuk?

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut


Hej!

Stressad är inte att vara psykiskt sjuk. Däremot kan man ju bli det om man under lång tid är utsatt för extrem stress. Bara för att man är deppig betyder det inte att man har en depression. Har man det brukar man ha allvarliga symtom som aptitlöshet, sömstörningar, hopplöshetskänslor och självmordstankar. Man kan känna sig låg pga att man tycker att det är mycket stress utan att vara sjuk. 

Jag länkar en bra artikel som svarar ganska bra på det här med psykisk sjukdom. Hoppas du orkar läsa. Den är inte så lång.

http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/bakomvansinnet/tiofragorochsvar/vadarpsykisksjukdom.5.303f5325112d7337692800013597.html

Jag kan inte så mycket om ADD men det här finns det rätt bra förklaringar och en liten film.

http://adhd-npf.com/vad-ar-add/

Kom ihåg att slappa också ibland och bara var!

/Uffe

 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar