Frågor och svar om vänskap

26 Apr 2013, 10:05 231
Tjej, 15 år
Question


Det har alltid varit ett tjej gäng som jag varit med i, jag kan inte kalla mig riktigt mobbad, eller? Det är jag och tre andra tjejer. Vi kallar oss bästisar, men så fort jag vänder ryggen till snackar dom skit om mig eller gör blickar. Jag fattar inte. Är det nått fel på mig? det har alltid varit såhär känner mig så utanför när jag var tio eller yngre hade jag tankar att ta livet av mig för jag var så ensam. Fast jag hade tjejerna i skolan och så. Men jag fick aldrig följa med hem. Det blev bättre när vi började sjuan, men när jag fick kille har det börjat igen. och jag är så ledsen hela tiden. inget vet något. Vad ska jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag förstår att det känns väldigt jobbigt när du är med gänget och att de snackar skit om dig när du inte är där. Detta är extremt vanlig händelse tyvärr hos väldigt många, speciellt bland tjejgäng. Tjejer har en väldigt stort förmåga att jämföra sig med andra vänner eller andra i sin närhet, vilket gör att minsta lilla grej som de anser är "fel" så påpekar dem det bland de andra i gänget. Detta gör de oftast av att de har dålig självkänsla. Det är självklart inget fel på dig. Det finns inget som är fel, man är den man är och ska bli accepterad efter det också.

Har du testat med att bryta isen? Att alltså avslöja inför gänget att du faktiskt vet att de beter sig illa mot dig när du inte är där? Det krävs ju förstås mod till att göra det. Men jag tänker såhär, är de verkligen riktiga vänner om de beter sig så mot dig? Tycker man ska börja ifrågasätta vänskapen om de fortsätter med samma beteende. I en vänskap ska man ju även kunna ventilera sina tankar och känslor inför varandra utan att det ska bli jordens undergång. Man ska umgås med folk som gör att man mår bra, inte sämre. 

Har de andra pojkvänner då? När man har dålig självkänsla är det väldigt lätt att bli avundsjuk på att andra har pojkvänner men att man själv inte har. Men oavsett vad så ska ju tjejgänget acceptera att du har pojkvän. Jag tycker du ska få stöd ifrån din pojkvän i detta. 

Är det så att du fortfarande har självmordstankar så är det ju något du måste ventilera med någon vuxen. Det är aldrig fel att vända sig till sin skolkurator, dit kan man gå oavsett hur små/stora problemen är. Ibland räcker det med bara ett samtal och man har fått lite mer koll på sina tankar och hur man ska göra.

Finns det någon i gänget som du litar mer på än de andra? I så fall så tycker jag du ska utnyttja det och få stöd/hjälp av den när ni två är själva så ni kan prata om hur du upplever det hela. När man är i ett gäng/grupp så gör man ibland saker man aldrig skulle ha gjort ensam, tex just detta med att snacka skit. Förutom detta gäng, har du någon annan som du umgås med i eller utanför skolan? Om du har det, var så mycket som möjligt med den/de och kanske bryta mer kontakten med gänget. Det finns inte så mycket rätt och fel gällande dessa saker, det som är rätt är det som ditt hjärta säger. Lyssna på det!

Svarat av Björn hultman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar