Frågor och svar om identitet

30 Apr 2013, 10:19 292
Tjej, 15 år
Question


Hjälp mig! Jag har perioder då jag fastnar i mina tankar som är så negativa att det är helt omöjligt att beskriva dem. Tillslut vill jag bara gå och ställa mig framför tåget. Jag känner verkligen att jag dör på insidan och jag pallar inte mer. Mina tankar säger åt mig att göra saker som jag inte vill och som inte tillhör mig, som att bli kriminell, skita i min religion osv. Det handlar alltså om sådant ologiskt och jag kämpar rejält men tankarna försvinner inte.. De har utvecklats och blivit större och äter upp en större del av mig. Snälla hjälp mig på något sätt..något råd. Vet att livet är så mycket annat, men jag kan inte se det. Jag känner inte det. Nuet för mig har försvunnit helt och hållet. Vill vara glad och inte överanstränga mig. Vara naturlig..min mänsklighet håller på att dö ut. Tillslut låter jag andra styra mig och vill bara dö, för alla är så olika och allas tankar ska lixom få plats i mitt huvud. Jag vill ha min personlighet. Min egen som jag älskar! Skulle verkligen vara tacksam om jag fick ett svar!!

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Det låter som du har många funderingar om vem du ska vara och är. Antagligen är du inte ensam om såna här funderingar.

Prata med någon är ju mitt standardsvar här på Ungdomar. Försök gärna hitta en person som är äldre än du och som därför har lite mer livserfarenhet. Det är viktigt att det är någon som du litar på och har förtroende för. En förebild på något sätt. Just nu är jag mycket förtjust i Fryshusets verksamheter United Sisters och Brobyggarna som erbjuder coacher för unga.

Nu finns United bara i våra tre storstäder Stockholm, Malmö och Göteborg. Om du inte bor där är det ändå viktigt att du får någon att tala med om dina olika funderingar. Någon som kan hjälpa dig att sortera och bolla med och kanske avdramatisera. En annan början kan vara att kontakta någon stödchat. Tex nätvandrarna.

Hoppas du hittar en sån person.

Mvh

Ersta Uffe


 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar