Frågor och svar om oro för kompis

29 Apr 2013, 16:56 138
Kille, 14 år
Question


Hejsan:)

Jag är en 14 årig kille (frågat dig om en sak tidigare ochså) som behöver råd. På min gata så bor det en 13 årig tjej. Vi kan kalla henne Jessica. Jessica gick i samma klass som mig. I lågstadiet så var jag ihop med henne under en dag. Hon kunde komma jätteförsent till skolan och i femman så fick jag höra att hon och en kille i klassen sugit av varandra i skogen på skolans område. Jessicas föräldrar är skilda och hennes mamma bor i villa med henne. det är stökigt inomhus och ännu mera grisigt på tomten. Nu verkar hon hänga med 3 stycken killar i 16-18 år åldern och har dessutom börjat röka bara 13 år gammal. och mina frågor är: hur tror du att det kommer gå för Jessica i framtiden, och ska
jag vara rädd att jessica kan utsättas för övergrepp av sina pojkvänner? långa svar önskas!

Kram:)utsättas för övergrepp av sina killar i framtiden, ocää

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan!

Vad roligt att du vill fråga mig något igen :) 

Jag vill börja med att skriva att jag förstår att du är orolig och att jag tycker det är jättebra och fint av dig att skriva in till oss med din oro. 

Är väldigt svårt för mig att svara på hur det kommer gå för Jessica i framtiden, utifrån det du skriver låter det som att hon verkar ha det jobbigt just nu. 

Att börja röka är aldrig bra för kroppen speciellt inte när en är så ung som Jessica är. 

Att hon umgås med äldre killar behöver i sig inte vara ett problem, men om de inte behandlar henne okej eller får henne att göra saker som hon inte vill så är det ett stort problem och verkligen inte bra. 

Du skriver att du är orolig för att Jessica kommer bli utsatt för övergrepp av sina pojkvänner, om det kommer hända eller finns någon risk för att det kommer hända är något som jag tyvärr inte kan svara på. 

Men jag tror det kan vara bra att prata med något vuxen i din närhet om din oro, ofta brukar det kännas bättre om en inte är ensam med sin oro. Och det är även så att de vuxna runt omkring henne kan ta sitt ansvar om det finns en risk att hon far illa. 

Har du någon som du känner att du har förtroende för och skulle kunna prata med? 

Om du inte känner att du vill prata med någon i din närhet kan jag tipsa om antingen skolkuratorn/skolsköterskan eller ungdomsmottagningen. Närmaste ungdomsmottagning hittar du på umo.se

På ungdomsmottagningen kan en antingen boka tid för att prata med någon eller gå på deras drop-in-tider, hos skolkuratorn/skolsköterskan tror jag det bara är att knacka på när de är där eller så kan en boka en tid. 

Hoppas du fick lite svar på din fråga och att du skriver in till oss igen om det är något du undrar eller som bekymrar dig. 

Jag vill återigen bara skriva att jag tycker det är jättebra gjort av dig att skriva in till oss med din oro över Jessica. 

Ta hand om dig!

Varma Hälsningar

Amanda Andersson Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar