Frågor och svar om bröst

27 Apr 2013, 19:44 1062
Tjej, 11 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 11 år som snart fyller 12 år. Jag har varken könshår eller mens. Mina bröst har precis börjat växa lite. Jag använder topp ibland, men för det mesta inte. Mitt vänstra bröst är lite större än det högra. Men nu till frågan. Mitt högra bröst är lite ömt men det vänstra mycket mer! Jag tycker att det sticker/bränner jättemycket om jag får en smäll mitt på bröstvårtan. Det är väldigt jobbigt. Jag vet att det är normalt, men finns det något som kan lindra smärtan? :(

Svar

Hej! 

Precis som du skriver kan bröstkörtlarna ömma när de växer, lite som växtvärk.. Brösten brukar hos de flesta tjejer vara olika stora, den ena brukar vara lite större eller annorlunda formad än den andra. 

När det gäller din fråga så förstår jag inte riktigt varför du får "smällar" på dem. Kanske utövar du någon sport som gör att de kommer lite "i vägen"? I så fall så finns det ganska bra BH-ar som är vadderade.. Kanske dämpar det lite? Men annars vet jag inte riktigt vad jag ska tipsa om. Det finns förmodligen, inte vad jag vet, krämer eller liknande som kan hjälpa dig med att ta bort smärtan. Var väldigt försiktig med dem, försök att hålla undan dem från smällar och sånt som gör ont. 

Jag hoppas att du kunde få ut något vettigt ur mitt svar! 

Lycka till!

Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar