Frågor och svar om cannabis

29 Apr 2013, 14:59 394
Tjej, 19 år
Question


Hej.

Min kille knarkar och röker jättemycket. Han har gjort det i flera år och har jättesvårt att sluta. Han knarkar cannabis några gånger i veckan och röker varje dag. Jag har sagt att jag vill att han ska sluta för jag inte är bekväm med det, och han vet det. Han vill också sluta, och han har försökt flera gånger. Men han faller alltid tillbaka. Oftast är det när han är med sina kompisar ute på fest eller så. Jag förstår inte varför han inte kan stå emot, för jag har aldrig vart beroende av nåt själv.

Hur ska jag hjälpa honom sluta? Finns det nåt jag kan göra?

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Ja det låter ju som en utmaning.

Vad vi vet är att du aldrig kan sluta åt någon annan. Det bästa (och svåraste) för en närstående är att börja ställa krav. Eftersom missbruk och beroende är "gränslösa" tillstånd behöver man som anhörig sätta upp gränser. Deras användande går på ett eller annat sätt alltid ut över de nära.

När det gäller Cannabis så är det ju olagligt också.

Det är olagligt att odla, att ha på sig, att röka och att sälja.

Straffsatserna kan variera beroende på mängd men sträcker sig från ungdomsvård, inlåst ungdomsvård eller böter.

Polisen har rätt att söka igenom dig på plats, eller ta med personen till stationen samt vid misstanke göra husrannsakan.

Konsekvenserna efter ett sådant tillslag kan vara svårt med lämplighetstillstånd för körkort, svårt att få resa till vissa länder (USA är mycket hårda tex), Svårt att få vissa arbeten pga att man förekommer i belastningsregistret.

Föräldrar släkt och vänner blir besvikna och det kan bli jobbigt med tilliten.

Det är ju ganska allvarliga saker. Om ni lever ihop finns det också anledning för dig att vara orolig. Har han Cannabis hemma hos dig. Polisen kan komma att intressera sig även för dig.

Men återigen. Du kan inte hjälpa honom att sluta, men du kan se till att du inte blir inblandad. Det måste ju uppstå en tillitsbrist även hos dig. Hur högt värdesätter du ärlighet?

mvh

Ersta Uffe

 

 

 

 

 

 


 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar