Frågor och svar om Ätstörningar

2 May 2013, 20:36 351
Tjej, 15 år
Question


Hej Catherine!
Jag är en glad tjej... Eller brukade va det. Jag är 174,2cm lång och just nu väger jag xxkg. Jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig för att fråga denna fråga. Jag vågar inte säga något, till mina föräldrar, inget till mina kompisar eller rättare sagt någon. Vet inte riktigt vart jag ska ska börja. Men... Jag har typ blivit fixerad på mat? Jag får ångest varje gång jag får i mig mat. Om någon frågar om jag är hungrig eller så, så säger jag bara att "jag är inte hungrig, jag äter sen" Vilket jag då inte gör. Varje gång jag har får i mig något så har jag försökt bli av med det. Alltingen med att spy, träna, eller använda laxeringsmedel. Detta har pågått ett tag nu. Men inget jag vågar säga. Det är som om jag har en liten röst i mig som säger åt mig vad jag ska göra. Jag har ingen kontroll över mig själv. Och nu så har jag slutat att äta för jag vill verkligen gå ner i vikt och bli smal. Under senaste tiden så har jag blivit sömnlös, ont i huvudet, lite ont i magen, (mest att magen kurrar), illamående osv. Jag orkar inte göra något mer. Jag tänker för mycket på allt. Jag vet inte mer... Tror du jag kan lida av en ätstörning eller så? Tacksam för svar!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag kan inte sätta diagnoser men ditt beteende kring maten och kroppen tyder verkligen på en ätstörning. Det är alltså inte alls bra. Det har också gått så långt att du använder laxermedel och det är skadligt. Jag tycker verkligen att du ska fundera på att söka vård. Läs mer om vården som finns på abkontakt.se. Man kan också få hjälp via bup (barn och ungdomspsykiatrin) genom att besöka sin husläkare och få en remiss.

Ta lite hjälp och stöd så att du kan få må bra med dig själv igen. Det är du så värd!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar