Frågor och svar om graviditet

2 Jun 2013, 16:00 288
Tjej, 16 år
Question


Detta är väl en liten sexfråga som jag hoppas på att du kan svara på så fort som möjligt på. I hela mitt liv har jag varit utfryst och ensam från vänner och skola och jag har mått otroligt dåligt av de. Min familj har tagit kontakt efter kontakt med skolan men skolan bryr sig inte ett dug om jag är utfryst och är ensam i skolan. Är helt utfryst på nätet och ensam. En dag så kom de bara in i huvudet på mig att bli gravid för att inte va ensam och vara lycklig eftersom alla på nätet som är unga och får barn är as lyckliga och aldrig ensamna... Jag och min pojkvän snackar om barn lite då och då, han verkar som att han vill ha de så fort så möjligt känns de som. Jag blir as stressad av de, så han och jag hade sex efter sex utan skydd i månader och så nu helt plösligt är min mens försenad med 3 dagar, jag har mått illa men inte spytt, har haft lite huvudvärk då och då, har ont i ungefär äggstockarna då och då, jag blir lätt upphetsad som aldrig förr, massvis med flyttningar. Jag vet inte vad jag känner nu längre för jag är orolig vad min familj kommer tänka om jag är gravid, men jag vill gärna bli med barn för jag vill aldrig va ensam. När ska jag köpa ett test? Vilket test är bra? Är mina tecken sånna tecken på graviditet??? Hjälp mig :( hoppas du kan svara på mina jobbiga problem :(

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej!

Oj, vad tiden går, förlåt att jag inte svarat ännu!  Hoppas du tagit din graviditetstest och fått ett resultat som du känner dig nöjd med.

Rent allmänt blir jag dock  lite förbryllad av din fråga.  Du är väldigt ensam, men har en pojkvän? Du verkar också ha en familj som bryr sig om dig, och som du bryr dig om.  Men kanske är det väninnor du saknar?  Eller någon att umgås med i skolan?

Hur detta skulle kunna bli bättre av att du blir med barn förstår jag inte riktigt?

  Du kan ju inte ta med dig barnet till skolan, utan han eller hon kommer ju få vara på dagis när du studerar eller arbetar, och på fritiden blir det ännu svårare att lära känna andra ungdomar när du måste vara hemma och  ta hand om ditt barn.  Jag tror inte heller att du via nätet får en rättvis bild av hur det är att vara ung förälder, det kan ju hända att de som tycker det är tungt och ansträngande inte skriver så mycket om det.

Naturligtvis kan man också som ung bestämma sig för att skaffa barn för att man längtar efter, och kan ta hand om ett barn.  Men det måste vara för barnets egen skull och på barnets villkor.  Att ta på sig det livslånga ansvar det innebär att bli förälder enbart för att man känner sig  ensam är nog ingen vidare bra idé.

Jag tycker absolut att du skall resonera med dina föräldrar eller någon annan vuxen om situationen, och tillsammans med dem försöka komma fram till vad som blir bäst både för dig, din pojkvän och ert eventuella barn.

Var rädd om dig och lycka till!

Karin


  

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar